Bengt Ågerup har dolt miljardbelopp för Skatteverket

Sveriges mest skuldsatta person, finansmannen Bengt Ågerup, som förklarades i konkurs i augusti i år, har enligt SVT:s Uppdrag Granskning dolt 1 miljard kronor från Skatteverket.
Bengt Ågerup har dolt miljardbelopp för Skatteverket - Bengt Å
Uppsala 2006, Bengt Ågerup. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Pengarna överfördes via en stiftelse i Bahamas för att sedan investeras i ett cypriotiskt bolag med verksamhet i Sverige.

Bengt Ågerups skatteskuld uppkom 2011 efter att han sålde bolaget Q-med till schweiziska Galderma. Trots att han då var bosatt i Schweiz menade Skatteverket att hans finansiella kopplingar till Sverige var så starka att han borde beskattas för affären även i hemlandet. Efter en lång tvist med Skatteverket har Bengt Ågerups dömts skyldig att betala tillbaka 1,6 miljarder kronor, varpå han har begärts i konkurs.

Den så kallade Cypernläckan ”Cyprus Confidential”, är ett globalt samarbete där mer än 270 journalister som arbetar för 69 medieföretag i 54 länder har deltagit i granskningen som består av 3,6 miljoner läckta hemliga dokument.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG