Bernanke förutspår stagflationsscenario liknande den på 70-talet

Den tidigare Federal Reserve-ordföranden Ben Bernanke förutspår att USA kan vara på väg mot en stagflation liknande den under 1970-talet. Det uppger han till New York Times i samband med lanseringen av en ny bok fokuserad på Feds penningpolitik från Stora depressionen fram tills idag.
Bernanke förutspår stagflationsscenario liknande den på 70-talet - Ben-Bernanke_Susan-Walsh-900
Ben Bernanke. Foto: Susan Walsh
USA möter efter enorma stimulanser i spåren av coronavirusutbrottet den högsta inflationen på 40 år. Mot bakgrund av detta har Fed nyligen börjat strama åt penningpolitiken och ute på marknaden finns en oro över att detta kan tippa amerikanska ekonomin mot en recession.

Bernankes bedömning är att det som bäst blir en avtagande ekonomisk aktivitet i USA framöver. Men inflationen väntas bli fortsatt hög, vilket i sådana fall liknar scenariot från 70-talet.

”Inflationen är fortfarande för hög men på väg ner. Så det bör finnas en period under nästa år eller två där tillväxten är låg, arbetslösheten åtminstone ökar lite och inflationen fortfarande är hög. Så man kan kalla det stagflation”, sade han.

Bernanke ledde Fed under finanskrisen i slutet av 00-talet. Han efterträddes av Janet Yellen, USA:s nuvarande finansminister.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco