Billiga kassaflöden
I Affärsvärlden nr 47/2016 listades lågvärderade svenska börsbolag på 2016 års fria kassaflöde, fcf. De senaste tolv månaderna har kassaflödesbolagens kurser stigit 9–10 procent, om snitt eller median studeras. Det är 2–3 procentenheter lägre än Stockholmsbörsen som helhet.
Börsredaktionen ser dock fortsatta möjligheter i det som andra ratar. I tabellen intill listas Factsets analytikerkonsensus för de nordiska aktier där aktieköp i dag förväntas ge riktigt låg kassaflödesvärdering inom dryga två år.
Bäst betalt ger Norges rederi- och offshorenäringar samt råvaror. Det är som sig bör, då dessa högrisksegment är extremt beroende av priser utanför bolagens kontroll. Lägst värderat är torrbulkrederiet Jinhui Shipping. På ev/fcf-multipeln 1,2 för 2019 kostar Jinhui inte mycket mer än det fria kassaflödet. I Stockholm köps guldbolaget Semafo för ev/fcf 2,1 och oljebolagen Tethys Oil samt Enquest fås för ev/fcf 2,4 respektive 2,7.
De omskrivna snabbväxande bostadsutvecklarna Magnolia och Oscar Properties går ännu inte för extremlåga multiplar. Från 6,4 respektive 7,8 gånger fcf 2019 behöver investerare inte öka priset särskilt mycket för att i stället få krisbeprövade JM, på 8,7 gånger. Bostadsutvecklarnas estimat lär inte stiga förrän projekten levererats.
Då ger det bättre betalt i närtid att ta risk på Mr Greens nätkasinon, på 4,5 gånger fcf, eller i den historiskt otursförknippade flygaktien SAS, på 4,7 gånger fcf.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.