Bilrelaterade aktier i täten på börsen

Stockholmsbörsen steg på den relativ nyhetsfattiga tisdagsförmiddagen, anförd av konjunkturkänsliga sektorer med bilrelaterade aktier i främsta ledet. Flera storbanker tog vid där gårdagen slutade för sektorn och steg ytterligare.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid klockan 11.55-tiden 0,7 procent upp till nivån 1.637. Då hade aktier för 6,7 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen. De europeiska börserna utvecklades i samma riktning och Londonbörsens FTSE100 steg 0,9 procent medan tyska DAX var upp 0,8 procent.

Konjunkturberoende fordons- och verkstadsaktier steg till toppen av storbolagsindexet i Stockholm. Hexagon handlades upp 3,8 procent, Autoliv var upp 3,1 procent och Volvo 1,9 procent. Här fanns även Sandvik, 2,6 procent upp och SSAB med ett lyft på 2 procent.

Flera av bankerna tog vid där tisdagens uppgångar i sektorn slutade, om än i något makligare takt. Handelsbanken och Swedbank avancerade mellan 0,4 och 0,5 procent. SEB gick i motsatt riktning och tappade 0,5 procent.

I nyhetsflödet har spanska Inditex, som är en av H&M:s konkurrenter med klädkedjan Zara, redovisat både resultat och omsättning i linje med förväntningarna. Noterbart är att försäljningsökningen avskalad för valutaeffekter steg 7 procent, jämfört med H&M:s 5 procent. H&M backade 0,3 procent, samtidigt som Inditex handlades ned 2,5 procent på rapporten.

Defensiva aktien gjorde H&M sällskap i den lägre delen av tabellen där de båda teleoperatörerna Telia och Tele2 var ner 0,7-0,9 procent.

Astra Zeneca steg dock 0,3 procent efter att Citi höjt aktiens riktkurs med 43 procent till 100 pund, från tidigare 70 pund, enligt Bloomberg. Den nya riktkursen motsvarar nästan 1.200 kronor för den Stockholmsnoterade aktien, att jämföra med kursen 831 kronor i onsdagens öppning.

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter är optimistisk om att bolaget kan överträffa sin långsiktiga produktionsprognos, sade han vid Pareto Securities oljekonferens i Oslo på onsdagens. Aktien steg 0,2 procent, efter att tidigare på dagen varit upp så mycket som 1,7 procent..

Samtidigt fortsatte oljepriset upp omkring 0,6 procent med stöd av amerikansk lagerstatistik som redovisade större minskningar än väntat. USA:s president Donald Trumps oväntade avskedande av nationelle säkerhetsrådgivaren och Iran-höken John Bolton öppnar för att sanktionerna mot Irans oljehandel kan lättas, enligt ANZ-analytiker i ett marknadsbrev från Platts.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här