Björn Rosengren lämnar Sandvik – blir vd för ABB

Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och kommer under det första kvartalet nästa år ta över motsvarande position på ABB.

Det framgår av pressmeddelande som bolagen skickade ut på söndagskvällen.

Björn Rosengren avser lämna Sandvik den 1 februari för att då börja på ABB. Den 1 mars är det tänkt att han formellt ska ta över efter ABB:s tillförordnade vd Peter Voser.

”Efter en grundlig sökprocess är styrelsen övertygad om att Björn Rosengren är den bästa kandidaten för rollen. Han förstår hur man etablerar framgångsrika decentraliserade organisationer”, motiverar ABB vd-valet i sitt pressmeddelande.

Björn Rosengren har en bakgrund inom Atlas Copco där han 1998-2011 hade flera chefsbefattningar. Därefter var han vd för finländska Wärtsilä och 2015 efterträdde han Olof Faxander på vd-posten i Sandvik.

”Björn Rosengren har sedan han började i Sandvik, november 2015, etablerat en stark decentraliserad affärsmodell för bolaget och gjort organisationen mer flexibel och effektiv. /…/ Vi kommer nu att påbörja processen med att utse en mycket erfaren och kompetent industriell ledare som kan efterträda Björn i rollen som vd”, säger Johan Molin, ordförande för Sandviks styrelse.

I pressmeddelandet från Sandvik försäkrar Björn Rosengren att han kommer ”fortsätta leda organisationen med ett starkt engagemang till slutet av januari”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets