Bostadspriserna sjönk i augusti: ”Ter sig dramatiskt för många”

Priserna på lägenheter och villor sjönk med 1% i augusti, visar nya och säsongsjusterade siffror från SBAB och Booli. "För många ter sig nog det som nu händer på bostadsmarknaden som dramatiskt. Det är det också för framför allt nya på bostadsmarknaden", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
SBAB:s Robert Boije om hur kriget och börsfallet påverkar bostadsköparna.
SBAB:s Robert Boije. Foto: TT

Lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner i augusti. Priserna på bostadsrätter backade 0,5% i Storgöteborg, 0,9% i norra Sverige, 2,4% i mellersta Sverige och 1,4% i södra Sverige. Stigande priser på lägenheter noterades i Storstockholm och Stormalmö – upp med 2,2 respektive 1,3%, visar nya siffror från SBAB och Booli.

Huspriserna klättrade i tre regioner och sjönk i tre. Här hade villapriserna en positiv utveckling i augusti:

  • Storstockholm – upp 0,3%.
  • Norra Sverige – upp 3,1%.
  • Mellersta Sverige – upp 1,2%.

I Storgöteborg, Stormalmö och Södra Sverige sjönk villapriserna med 0,1% respektive 2,1 och 1,0%.

”Inte helt oväntat ser vi nu i vissa regioner en viss rekyl uppåt i bostadspriserna efter att semestrarna är slut och aktiviteten har ökat något på bostadsmarknaden. Men då vi tar hänsyn till vad som är normalt för årstiden och gör en så kallad säsongsrensning ser vi att priserna på både lägenheter och hus har fortsatt att falla i Sverige som helhet”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Botten är ännu inte nådd

SBAB skriver i sitt pressmeddelande att säsongsrensat så föll priserna på både lägenheter och hus med omkring 1% i Sverige som helhet. Robert Boije menar att man därför inte ska misstolka augustis siffror – botten på boprisfallet kan dröja.

”Jag tror att det vore ett stort misstag att tolka augustis uppgång i bostadspriserna i vissa regioner som ett tecken på att vi nu börjar närma oss botten på prisfallet. Även om en del av den förväntade fortsatta uppgången av den rörliga bostadsräntan troligen redan är inprisad skulle jag inte bli förvånad över ett fortsatt prisfall på omkring tio procent innan det bottnar”, fortsätter Robert Boije.

Så tänker storbankerna om bostadspriserna

Flera av de svenska storbankerna har i nya prognoser och konjunkturrapporter räknat med att bostadspriserna kommer falla med runt 15%. Exempelvis SEB räknar med att fördubblade ränteutgifter för hushållen kommer leda till ett boprisfall på 15–20% från toppen. Det leder till att konsumtionen sjunker i slutet av året och under större delen av nästa år, enligt SEB:s ekonomer.

”Hushållens respons avgör djupet på nedgången i ekonomin. Trots finanspolitiska stödåtgärder på nästan 40 miljarder kronor per år faller hushållens realinkomster”, kommenterade chefsekonom Jens Magnusson i SEB:s konjunkturrapport.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco