Blankningsförbud på flera europeiska börser

För första gången sedan finanskrisen 2008–2009 har det införts förbud mot så kallade blankningsaffärer på börserna i Bryssel, Paris, Milano och Madrid. Men på Stockholmsbörsen är inget liknande på gång.

Syftet med förbudet är att bromsa de värsta kursrasen i den turbulenta handeln i coronapandemins skugga.

I Stockholm är det inte aktuellt, hälsar både börsägaren Nasdaq OMX och Finansinspektionen som är den myndighet som i sådana fall skulle gripa in.

Däremot har EU:s marknadsmyndighet ESMA beslutat att alla som sysslar med så kallad blankning måste anmäla när nettopositionen överstiger 0,1 procent av antalet utestående aktier, från tidigare 0,2 procent. Men något förbud handlar det inte om.

Enskilda aktier

Blankningsaffärer bygger på principen att investerare lånar aktier i stället för att köpa dem, i syfte att tjäna pengar på kursnedgångar när de lånade aktierna ska lämnas tillbaka.

Förbudet mot blankning gäller enskilda aktier, däribland aktierna i bryggerikoncernen Anheuser-Busch Inbev, storbanken Santander och flygbolaget Air France-KLM. På Milanobörsen har blankning i storbanken Unicredit och biltillverkaren Fiat Chrysler och 83 andra aktier förbjudits i 24 timmar, men myndigheten Consob väntas presentera mer långsiktiga begränsningar för blankningsaffärer än så.

Avtagande effekt

Blankningsförbud kan utsträckas till att gälla i 90 dagar, men enligt experter brukar den bromsande effekten avta efter hand.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire beskriver, i en intervju med radiostationen RTL, förbud mot blankningsaffärer som ett första steg för att bromsa kursrasen i den pågående coronakraschen som kan tas i stället för att stänga börsen helt och hållet.

Frankrike har infört förbud mot blankning i totalt 92 aktier, enligt landets finansmyndighet. I Italien omfattas 20 aktier av blankningsförbud.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG