Blecher: Verkstadsbolagen som trotsar börsstormen

Carnegie-förvaltaren Simon Blecher tror att vinstprognoserna är alldeles för optimistiska. I den rådande marknadsmiljön har han ändå några förslag på bra aktieval.

Börsnedgången tog förnyad fart i augusti och Stockholmsbörsen stängde nästan 6 procent ner. Oron, som egentligen började redan i våras, kretsade denna gång kring ett allt svagare Kina och spred sig över hela världen.

Carnegie Sverigefond backade med 5,5 procent. Det skriver förvaltaren Simon Blecher i ett inlägg på hemsidan daterat den 4 september.

Fonden passade på att öka i Holmen för första gången på länge och ökade även i SEB. Holmen har tappat 25 procent sedan i våras och idag handlas aktien under eget kapital och med en direktavkastning på mer än 4 procent. SEB handlas till tolv gånger vinsten och med en direktavkastning på över 5 procent.

“På tal om Holmen och dess nedgång är det många större bolag som tappat 20-30 procent sedan i våras vilket bör indikera att en stor del av nedgången snart borde vara klar. Börsens storbolag handlas nu till 16 gånger årets vinst, vilket är något över historiskt snitt men betänk då att vi har den lägsta räntan som någon någonsin har skådat”, skriver Simon Blecher.

På den negativa sidan pekar han på att vinstprognoserna för 2016 är alltför optimistiska.

“På den negativa sidan bör det dock påpekas att marknaden fortfarande tror att vinsterna ska öka med över 10 procent nästa år; någonting vi bedömer som helt osannolikt. Det vi lär se kommande veckor och månader är därför prognoser som ska skruvas ner och det brukar vara jobbigt för börsen”, skriver Simon Blecher.

På den positiva sidan framhåller han att flera verkstadsbolag, exempelvis ABB, Sandvik och Volvo, kan köpas med en direktavkastning på 4 procent och merparten av bankerna ligger ännu högre med 5-6 procent.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här