20 köpvärda aktier i maj

Börsmånaden maj var ganska lugn jämfört mot exceptionellt stökiga april. Afv:s analysredaktion utfärdade 20 köpråd under månaden.
20 köpvärda aktier i maj - Buy and hold
Affärsvärldens köp- och säljråd.

Månadens köpråd

Under maj köpstämplade vi på Affärsvärlden 20 aktier och utfärdade även två säljråd. Aktier i allt från stora OMXS30-bolag, till bolag med bara några hundra miljoner kronor i börsvärde.

Kursen inom parentes avser priset i skrivande stund.

Hiab (48,52 EUR)

Hiab är en finsk tillverkare av olika lyftanordningar som installeras på lastbilar. Bolaget var tidigare en del av verkstadskonglomeratet Cargotec som nyligen delats upp. Vi ser fina kvaliteter i Hiab samtidigt som aktien är ganska lågt värderad. Vi såg potential till omvärdering av aktien och utfärdade ett köpråd.

Bravida (87,70 kr)

Vi hade sedan tidigare ett köpråd för installationskoncernen Bravida. Häromveckan presenterades nya anklagelser om överdebitering, den här gången från Örnsköldsviks kommun. Aktien föll 12% efter nyheten. Vi lutade mot att anklagelserna i Örnsköldsvik är en enskild händelse även om vi inte uteslöt att det skulle kunna finnas ett kulturproblem inom bolaget. Vi behöll vårt köpråd.

Ratos (39,02 kr)

Ratos annonserade i veckan att de planerar att knoppa av sitt byggbolag Sentia. I en uppdatering om aktien behöll vi vårt köpråd från februari.

Hexpol (89,20 kr)

En stor exponering mot USA i kombination med en svag fordonssektor har fått gummi- och plastbladningsjätten Hexpol att gå svagt på börsen. Historiken är dock imponerande med höga och stabila rörelsemarginaler. Dessutom har förvärvstempot åter ökat, vilket historiskt lagt grunden för nuvarande koncern. Efter kursfallet är värderingen på drygt 9x EV/Ebita en tydlig rabatt mot historiska nivåer och lockar tillräckligt mycket för ett köpråd.

Arla Plast (48,10 kr)

Tillverkaren av plastskivor i olika tekniska material har uppvisat en stabil historik i en tuff bransch. Under förra året förvärvade Arla Plast spanska branschkollegan Nudec, vilket ökade koncernens omsättning med nästan 40%. Nu pågår ett arbete att vända Nudecs svaga lönsamhet. Hittills har tydliga framsteg gjorts och fortsätter trenden framstår förvärvet som ett riktigt fynd. Det finns mycket jobb kvar att göra, men med en bakåtblickande värdering på knappt 8x EV/Ebit är förväntningar inte högt ställda.

Implantica (42,90 kr)

Medicinteknikbolaget Implanticas produkt RefluxStop behandlar sura uppstötningar. Bolagets process för marknadsgodkännande i USA har dragit ut på tiden, vilket även påverkar försäljningen på den redan godkända europeiska marknaden negativt. Senaste tiden har dock flertalet positiva studieresultat kommit och oddsen tycks fortsatt vara relativt goda för ett amerikanskt godkännande kommande år. Det skulle ge Implantica nycklarna till en mångmiljardmarknad. Den finansiella ställningen är fortsatt inget problem och sett till nuvarande börsvärde på 2 miljarder tycker vi potentialen är tillräckligt stor för att syna de risker som finns.

CAG Group (111 kr)

IT-konsulten CAG har en stabil historik med låg men jämn organisk tillväxt och god lönsamhet. Med en tydlig nisch inom försvar och finans samt långa kundavtal skapar bolaget stabila intäktsströmmar. Efter ett svagt förvärvsklimat under 2024 har aktiviteten nu ökat och CAG står väl rustat med en nettokassa på 87 Mkr. Målet om 10% rörelsemarginal är inte orimligt om bolaget förvärvar rätt typ av verksamheter. Även om tillväxten är låg lockar aktien med sina defensiva kvaliteter.

ByggPartnerGruppen (23,80 kr)

Byggkoncernen har genomgått en omfattande sanering efter tunga förluster från fastprisprojekt under 2022–2023. En räddningsemission stärkte balansräkningen och fokus har flyttats mot partneringprojekt med rörlig prissättning och lägre risk. Genom kostnadsanpassningar och striktare projekturval har lönsamheten förbättrats markant, även om omsättningen minskat något. Marknaden har varit skeptisk efter krisåren, men vi ser en god långsiktig potential i aktien.

Kopparbergs (117,20 kr)

Efter några år med pressade marginaler från kraftigt stigande kostnader ser läget nu ljusare ut för Kopparbergs. Prisjusteringar har börjat slå igenom samtidigt som inflationstrycket mildrats, vilket gett en första förbättring i bruttomarginalen. Bolaget är fortsatt känsligt för valutakursrörelser men lönsamheten borde successivt återhämta sig de kommande åren. Värderingen är lägre än branschsnittet och direktavkastningen på nära 7% är attraktiv.

Asmodee (127,88 kr)

Brädspelsbolaget Asmodee presenterade ett starkt första kvartal med över 20% organisk tillväxt, vilket fick aktien att lyfta. Kassaflödet är starkt och skuldsättningen har minskat en del. Uppsidan är inte riktigt lika stor som tidigare men aktien lockade ändå tillräckligt för att behålla köprådet. Bäst går det inom samlarkort, som dock innebär något mer pressade marginaler liksom att en allt större andel av bolagets intäkter koncentreras till ett fåtal viktiga varumärken kontrollerade av partners.

Stillfront (8 kr)

Mobilspelskoncernen haft stora svårigheter sedan 2021 då marknaden började vika och den hårt skuldsatta serieförvärvaren körde i väggen. Under 2023 och 2024 har bolaget omorganiserat verksamheten, genomfört kostnadsbesparingar och styrt om investeringarna mot koncernens största och mest lönsamma spel. Verksamheten krymper nu – men lönsamheten utvecklas i rätt riktning och skuldsättningen närmar sig hanterbara nivåer. Nyligen kommunicerade Stillfront en ”strategisk översyn” som kan resultera i avyttringar, vilket skulle kunna snabba på bolagets omvandling ytterligare.

Pierce Group (8,20 kr)

E-handelsbolaget Pierce, specialiserat på motorcrossutrustning, har haft en tuff resa sedan börsnoteringen 2021. År 2022 genomfördes en omfattande nyemission för att säkra bolagets överlevnad, vilket också ledde till ett skifte i både ägare och ledning. Sedan dess har tillväxten åter börjat ta fart. Nu återstår bara att lönsamheten. Ett kostnadsbesparingsprogram är i full gång och blir detta lyckat ser aktien mycket billig ut.

Sinch (25,37 kr)

SMS-bolaget Sinch har under flera år brottats med hög skuldsättning och prispress från storkunder. Men med starka kassaflöden och en balansräkning som nu är betydligt mer stabil, finns utrymme att börja belöna aktieägarvärde igen.

Viva Wine (42 kr)

Vinimportören Viva Wine har framgångsrikt tagit marknadsandelar på de nordiska monopolmarknaderna. Expansionen i Europa via e-handel har inte rönt samma framgång. Nu gör bolaget ett nytt försök med ett stort förvärv av en vinimportörsgrupp i Nederländerna, en affär som kraftigt ökar både omsättning och resultat. Förvärvet ger inte bara tillgång till en ny marknad, utan också till nya kundsegment. Vi tror satsningen har större chans att lyckas än vad värderingen anspelar.

Thule (253,40 kr)

Tidigarelagda produktlanseringar påverkade rörelsemarginalen negativt i första kvartalet. Förvärvet av Quad Lock utvecklas starkt och Thule har en fin marknadsposition. Aktien värderas historiskt lågt och vi höjde rådet till köp.

G5 (119,60 kr)

Mobilspelsbolaget G5 har haft fallande intäkter tre år i rad. I första kvartalet 2025 föll omsättningen 15% organiskt. Rörelsemarginalen pressades av negativa valutakurseffekter. Exklusive dessa var marginalen i stort sett oförändrad kring 10%. Aktien värderas lågt och balansräkningen är i bra skick.

Arcoma (9,88 kr)

Medicinteknikbolag som säljer röntgensystem. Efter ett starkt 2023 (+30% tillväxt) föll omsättningen 4% medan rörelsemarginalen stärktes till 8,7% (2,9). Balansräkningen är i bra skick med en nettokassa på 10 Mkr och Arcoma lyfter fram att de letar efter förvärv. Bakåtblickande värderas aktien till runt 9x rörelsevinsten.

CombinedX (41,30 kr)

IT-konsultbolaget CombinedX gjorde nyligen ett förvärv i Norge. Konsultmarknaden är generellt tuff för tillfället. 2024 föll omsättningen 2% organiskt och rörelsemarginalen pressades till 6,8% (10,4). Bolaget har en stark balansräkningen även efter senaste förvärvet och aktien värderas kring 8x rörelsevinsten på 2025E.

Surgical Science (141,20 kr)

Verksamma inom medicinsk simulering. Har uppvisat fin tillväxt över tid. I samband med Q1-rapporten i maj uppdaterade bolaget sina finansiella mål. Når SUS målen värderas aktien till runt 20x rörelsevinsten på 2026E vilket är lägre än en del andra snabbväxande medicinteknikbolag. Vi behåller köprådet på aktien.

Husqvarna (48,97 kr)

Bolaget har ett par utmanande år i ryggen med svag tillväxt och pressade marginaler. Under året kommer VD Pavel Hajman att lämna sin roll. Husqvarna har en stark position inom robotgräsklippare. Aktien är ned 40% senaste året och värderas kring 11x rörelsevinsten på 2026E. Vi höjer rådet till köp.

Månadens säljråd

I maj utfärdade vi säljråd för två aktier.

Intea D (74,30 kr)

Under låg volym och förvirrad handel hade fastighetsbolaget Inteas D-aktie stigit över 30% på några månader. De som betalade bortåt 43 kronor för detta instrument verkar inte förstått vad de köper, när de nöjer sig med en riskpremie på blygsamma 2,3% över svenska 10-årsräntan. Efter vår analys föll aktien tillbaka en hel del, men handlas fortfarande på högre nivåer än vi tycker är motiverat.

Viscaria (17,20 kr)

Prospekteringsbolaget Viscaria planerar att öppna en koppargruva med samma namn i Kiruna. Bolaget släppte i början av maj en lönsamhetsstudie för projektet. Studien visade på ett nuvärde (med låga 7% i diskonteringsränta) som knappt överträffade bolagets börsvärde. Samtidigt hade bolaget tagit fram siffror för ett slags optimistiskt scenario där mer koppar än den man i dag har utforskat är med i gruvplanerna. Innan det nedslående resultatet i studien blev känt för allmänheten hade en av grundargestalterna sålt merparten av sina aktier. Vi utfärdade ett säljråd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser