Bolagen som har mer att ge
Vem kan stå emot börsyran? Svar: Inte många just nu. Ledda av skog, verkstad och råvaruindustrin ökar de stora börsbolagens vinster i en takt som få trodde var möjligt så sent som för ett halvår sedan. Det gäller stora bolag, likväl som små.
I Affärsvärldens rankning hittar man ett 25-tal börsbolag där vinsten steg under förra året och där vinsterna väntas öka minst 40 procent fram till 2007 (se tabell 1). Listan toppas av idel mellanstora bolag som bioteknikbolaget Biacore, klädkedjan Lindex, oljeletaren Lundin Petroleum samt data- och it-företagen IFS och Micronic Laser Systems.
Även Eniro kan tjäna som exempel på en snabbväxare. Bolaget gjorde under första kvartalet en vinst före skatter på 160 miljoner kronor, ungefär 25 procent högre än vad analytikerna väntade sig och mer än dubbelt så mycket som under motsvarande period 2005.
Eller ta verkstadsjätten Sandvik. Bolagets vinst efter finansnetto under första kvartalet ökade med 42 procent till nära 2,7 miljarder kronor. Ökningstakten för ett år sedan var 25 procent. Alla tre affärsområden gick bättre än vad analytikerna hade väntat sig och aktiekursen för vad som brukar betecknas som börsens bästa verkstad rusade tre procent på en dag.
Sedan nyår är kursuppgången därmed över 30 procent. Förra året steg kursen 38 procent och aktien kostar nu närmare 500 kronor.
Mot strömmen går stålbolaget SSAB, som redovisar minskad vinst hittills i år. I samma kategori märks börsens två stora inom medicinteknik, Gambro och Getinge, samt börsens största byggbolag, Skanska. Men av börsens mest genomanalyserade bolag, de som följs av SME Direkt, har tre femtedelar överträffat analytikernas förväntningar, de flesta med över tio procent.
Sandvik är ett exempel på det senare och ger samtidigt en fingervisning om vidden av de omvärderingar som skett det senaste året. Bolagets vinsttillväxt tillhör börsens bästa under senare år och har aldrig varit högre än nu.
För kommande år tror analytikerna, enligt SME, på ännu högre vinsttillväxt både i Sandvik och i flera andra verkstadsbolag, bland annat i bolag som ABB, Boliden och Munters. Orsaken? Dessa bolag gynnas av råvaruboomen. Här märks förstås Boliden, men hit räknas också bolag som Sandvik och Atlas Copco som är stora säljare av gruv- och oljeletningsutrustning och kan ta ut högre priser. Det är samtidigt bolag som, i likhet med ABB och Munters, i hög grad säljer sin produktion till andra företag och som därför kan ta betalt för de höjda råvarupriserna i sin egen prissättning.
Rea på lundin och boliden
Bedömningar av framtida vinster är den kanske pålitligaste metoden för att värdera aktier och därmed vägen till att finna lågvärderade aktier. Billigast bland storbolagen just nu är, mätt som p/e-tal för 2007 års vinster, Lundin Petroleum. Ett par banker och verkstäder tillhör också börsens billigaste bolag. Lundin Petroleum surfar högt på oljeprisutvecklingen och analytikernas spår mer än fördubblad vinst till drygt fyra miljarder kronor år 2007 jämfört med utvecklingen 2005.
Liknande utveckling står att finna för gruv- och metallbolagen som Boliden och SSAB. Volvo tillhör de billigaste beräknat på årets vinst, kring 20 miljarder kronor, men halkar ur tio-i-topp-listan för året därpå. Volvo utmärker sig genom att analytikerna väntar sig fallande vinster fram till 2007.
Störst vinsttillväxt de kommande två åren bland de lågvärderade aktierna väntas för flygbolaget SAS och skogs- och konsumentvarujätten SCA, i båda fallen kring 2?000 procent. När det gäller SAS har tidpunkten för upphämtningen skjutits fram år efter år, och risken är överhängande att nya strejker, lågprisflyg eller flygfotogenprischocker gör att vändningen får vänta den här gången också.
Störst är inte dyrast
Störst på börsen behöver inte vara dyrt. Nokia och Astra Zeneca, med börsvärden kring 700 miljarder kronor, är knappast dyra (se tabell 3). Nokia tillhör Affärsvärldens favoriter och med en historisk vinsttillväxttakt på fyra procent och en väntad vinstförbättring på 18 procent de kommande två åren är bolaget inte högt värderat, med ett p/e-tal på 19 för 2007. Börsens snitt är 16. Storbankerna samt Astra Zeneca, Ericsson och Hennes & Mauritz är andra jättar som är lågvärderade. Med tillväxttal i försäljning och vinsttillväxt på mellan 10 och 20 procent landar p/e-talen mellan 12 och 17 på 2007 års vinster.
Oriflame belönar bäst
Bästa avkastning på det egna kapitalet under 2005, en värdemätare på att ledningen driver bolaget med kapitaleffektivitet som ledstjärna, fick aktieägarna i Oriflame, om engångseffekterna efter reavinster i IBS resultat räknas bort (se tabell 4). Högt på listan kommer också Carnegie, Nobel Biocare, Hennes & Mauritz och Swedish Match. Hög avkastning på eget kapital, över 25 procent, i kombination med låga p/e-tal ger ett bra mått på värderingen. Här ligger Lundin Petroleum i topp, följt av Föreningssparbanken, Carnegie och Eniro.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.