Bolagsgrundare lurade banker på miljarder

De amerikanska myndigheterna har gripit en australiensare som misstänks ha slussat 500 miljoner dollar mellan amerikanska spelare och förbjudna spelsajter.

Den gripne är Daniel Tzvetkoff, grundaren av nätbetalningsföretagetIntabill.

Han anklagas på fyra punkter, bland annat bankbedrägeri och pengatvätt, enligt hemsidan Gaming Intelligence. 

Daniel Tzvetkoff ska ha börjat sköta transaktioner mellan amerikanska spelare och de i USA förbjudna spelsajterna i februari 2008.

På drygt ett år flyttade han mer än 543 miljoner dollar, närmare 4 miljarder kronor, från amerikanska spelares konton till spelbolag utan att bankerna märkte var pengarna kom ifrån.

Genom att bilda dussintals skalbolag med namn som inte kunde härledas till spel, och sätta upp falska men trovärdiga hemsidor åt dessa bolag, lurades bankerna.

I mars i fjol slutade dock Tzvetkoff med transaktionerna. Orsaken var inte rädsla för att bli upptäckt. Nej, men ett ledande spelbolag anklagade honom för att ha stulit ungefär 100 miljoner dollar från bolaget.

Australiensaren ska ocks�� ha haft ett företag som gav korta krediter med räntesatser som motsvarade över 500 procent per år.

Om Daniel Tzvetkoff döms riskerar han 75 år i fängelse.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.