Börje Ekholm riskerar fängelse i USA enligt korruptionsexpert

Ericssons VD Börje Ekholm riskerar åtal och fängelse i USA. Det säger advokaten och korruptionsexperten Peter Utterström till SVT:s Uppdrag Granskning.
Börje Ekholm.
Börje Ekholm.

Bakgrunden är att USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco i ett tal nyligen gjort klart att man kommer sikta in sig på individer om bolag begår mutbrott.

Ericsson har redan betalat rekordböter på 10 miljarder kronor till justitiedepartementet för detta. Men i februari i år blev det känt att bolaget brutit mot en uppgörelse med departementet kopplat till förlikningen. Bolaget bedöms förutom mutbrott också ha begått sanktionsbrott för den misstänkta finansieringen av terrorsekten IS, och är nu under amerikansk utredning.

Utterström bedömer att Ericsson, förutom att Ekholm riskerar fängelse, kommer att få behöva böta utöver de 10 miljarder kronor som redan betalats.

Ekholm har inte velat kommentera till Uppdrag Granskning som i elva månader försökt få till en intervju.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.