Stockholmsbörsen
Börsen ned efter 14 dagars uppgångssvit
Därmed kan den 14 dagar långa uppgångssviten i Stockholm komma att brytas. Bankaktier gick svagt med Swedbank som sänke.
Storbolagsindexet OMXS30 var vid 9.45-tiden ned 0,9 procent till 1.744. Aktier för 2,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.
Utvecklingen på de asiatiska börserna har varit blandad trots att USA:s president Donald Trump på måndagen sade att handelsförhandlingarna går snabbare än väntat.
Swedbank sjönk 2,9 procent. Banken är numera föremål för en så kallad sanktionsprövning av Finansinspektionen i spåren av penningtvättsuppgifterna kring Baltikum. Myndigheten räknar alltjämt med att bli klar med undersökningen i början av 2020.
Sektorkollegan Nordea, som har fått sänkt rekommendation av RBC till underperform, sjönk 1,9 procent. Även Handelsbanken och SEB sjönk kring 1,5-2 procent.
Massa- och pappersbolaget Stora Enso föll 9 procent sedan det operativa rörelseresultatet kommit in lägre än analytikernas förväntan i Infront Datas sammanställning. Bolaget spår att efterfrågeökningen kommer att sakta in för verksamheten i stort, och höjer samtidigt sitt sparprogramsmål.
Teknikkonsulten ÅF Pöyry sjönk 6 procent efter ett rörelseresultat som var 1 procent lägre än analytikernas snittförväntan. Omsättningen var 2 procent under förväntan. ÅF Pöyry har noterat en mer osäker marknad i vissa segment.
E-handlaren Bygghemma lyfte 2,6 procent efter en fördubblad nettovinst på 53 miljoner kronor med stöd av en organisk omsättningstillväxt på närmare 15 procent.
Nischbanken Resurs tillväxt i intäkter och resultat fortsatte i det tredje kvartalet med stöd av god utveckling i båda banksegmenten, enligt vd Kenneth Nilsson. Samtidigt kvarstod utmaningarna inom affärssegmentet Consumer Loans. Aktien backade 2,9 procent.
Ett annat rapportbolag var samhällsfastighetsbolaget SBB som redovisade ökade hyresintäkter och fördubblat förvaltningsresultat, men mindre fastighetsuppvärderingar än under motsvarande kvartal i fjol. Aktien var ned 2,5 procent.
Från rekommendationsfronten kan rapporteras att Nokia sjönk 2,9 procent efter sänkt rekommendation från Credit Suisse. Byggbolaget NCC, som backade efter måndagens delårsrapport, sjönk ytterligare 1,4 procent sedan Credit Suisse sänkt sin rekommendation till neutral.
Fastighetsbolaget Diös tappade 8 procent sedan Handelsbanken sänkt sin rekommendation till sälj.
Hövding, som tillverkar krockkuddehjälmen med samma namn, sjönk 5 procent efter att ha redovisat ett lägre resultat efter ett omsättningsfall på 38 procent. Resultatförsvagningen hänvisas till utfasningen av Hövding 2.0 samt till att bolaget inte kunnat möta efterfrågan på Hövding 3 fullt ut.
MTG meddelade i sin delårsrapport att bolaget initierar en översyn av strategin för bolagets gamingvertikal. Aktien var upp 6 procent.
Miljöteknikbolaget Minesto sjönk 11 procent efter beskedet att det ska genomföra en riktad nyemission på 60 miljoner kronor och en företrädesemission på 87 miljoner.
Eniro gör en nedskrivning av uppskjutna skattefordringar och immateriella tillgångar om totalt 475 miljoner kronor. Enligt delårsrapporten sjönk bolagets intäkter i kvartalet med 29 procent till 254 miljoner kronor. Aktien föll 31 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.