Börsen vänder nedåt

Förväntningar om insatser globalt för att minska coronavirusets ekonomiska effekter fick Stockholmsbörsen att inleda måndagen med en rekyl upp i likhet med övriga Europabörser. Humöret blev dock successivt något mer avvaktande under förmiddagen och defensiva aktier gynnades medan industriaktier hade en svagare utveckling.

Vid klockan 13.00 har OMXS30-index backat 1,2 procent

Trots att riskviljan återvände något på måndagen efter förra veckans coronadrivna nedgångar var det idel defensiva aktier i topp inom OMXS30. Högst upp steg Swedish Match 2,2 procent efter fredagens fall på drygt 6 procent. DNB Markets har på måndagen höjt riktkursen för tobaksbolaget till 650 kronor (600) med bibehållen köprekommendation.

Bakom tobaksbolaget var Getinge och Astra Zeneca upp 1,7 respektive 1,3 procent. Även teleoperatörerna fanns högre upp i listan. Autoliv, som har pressats hårt under den senaste börsnedgången, backade 2,7 procent och var med det sämsta storbolagsaktie. Bakom bilsäkerhetsbolaget var ABB och SKF ned 1,4-1,9 procent.

Powercell fortsatte på den inslagna vägen med relativt stora kursrörelser under hög omsättning. Som mest var aktien upp omkring 20 procent på måndagen men föll sedan tillbaka till en uppgång på 7,5 procent vid lunchtid. Uppgången sammanföll med att tyska Der Aktionär varit ute med en positiv analys och hävdat att sektorn i högsta grad fortsatt är vid liv.

Boule Diagnostics steg 6,4 procent efter att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA “stängt” sitt varningsbrevsärende om Boule sedan bolaget adresserat överträdelserna enligt det varningsbrev som FDA skickade i oktober 2018.

I motsatt riktning gick Pledpharma som rasade 44 procent. Forskningsbolaget meddelade att det pausar all dosering av patienter i fas 3-programmet Polar för läkemedelskandidaten Pledox efter interaktioner med den franska läkemedelsmyndigheten.

Bland rasande aktier fanns NGM-bolaget Light Air. Aktien har stigit brant den senaste tiden och rusade närmare 80 procent i fredags efter bolagets kvartalsrapport som vittande om ökad försäljning till coronadrabbade länder i Asian. Dagens industri skrev dock på måndagen att det finns tveksamheter kring den eventuella effekten av bolagets luftrenare med avseende på coronaviruset, och aktien föll 25 procent.

Gamingbolaget Zordix köper den ungerska spelstudion Invictus Games. Zordix klättrade 17 procent.

Nokia har meddelat att bolaget får ny vd. Rajeev Suri, som suttit på posten på över tio år, ersätts av Fortum-chefen Pecka Lundmark. Nokia-aktien var upp 1,2 procent.

Börsveckan råder till att köpa hjälmteknikbolaget Mips och guldproducenten Lundin Gold. Aktierna avancerade 0,9 respektive 5,6 procent.

Pareto Securities gör en förändring i sin portfölj för mars månad och tar in Kinnevik medan Doro tas bort. Den senare backade 1,6 procent medan Kinnevik, som fått köpråd av både Pareto och Danske Bank, var upp närmare 1 procent.

Medicinteknikbolaget Qlife hade handelspremiär på First North och aktien stod vid lunchtid i 9:10 jämfört med teckningskursen som var 12:30 med den teckningsoption som ingick i emissionen. Den sistnämnda stod i 0:70 kronor, vilket innebar en nedgång för paketet på 20 procent.

Kvar på måndagens makroagenda är det amerikanska inköpschefsindexet ISM som väntas klockan 16 på eftermiddag. En måttlig indexnedgång väntas av analytikerkåren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här