Börserna i Asien stiger

De ledande börserna i Asien handlas något högre på måndagen i kölvattnet av fredagens stora klättring på USA-börserna.

På Tokyobörsen ökade Nikkei 225 med 1,0 procent till 19.698 medan det bredare Topix var upp 0,7 procent till 1.585.

“Den kommande amerikanska räntehöjningen kommer att vara ett tecken på att USA har repat sig efter den globala ekonomiska krisen. De närmaste årens amerikanska räntehöjningar kommer säkert också att bli gradvisa och försiktiga”, säger Shane Oliver, investmentstrateg vid AMP Capital, till CNBC.

Flera japanska exportaktier drog fördel av yenens försvagning mot dollarn. Toyota ökade 0,2 procent, Sony 1,2 procent och Canon 0,4 procent.

Det japanska transportministeriet har beordrat biltillverkare att fasa ut Takatas krockkuddar till mitten av 2018. Takata-aktien handlades ned 6 procent.

Kinas BNP kommer sannolikt att växa i en trögare takt om 6,5 procent under 2016. Det uppgav State Information Center, SIC, i en artikel i China Securities Journal, enligt Dow Jones Newswires.

Kinas ekonomi sägs vara motståndskraftig och ha fortsatt potential. En medelhög till hög takt i tillväxten är fortsatt möjlig om Kina ökar omstruktureringen av ekonomin, med potential att höja den inhemska efterfrågan ytterligare, uppgav SIC.

Kinas BNP-tillväxt uppgick till 6,9 procent i det tredje kvartalet 2015.     

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här