Börsexperterna: Här är bästa köpen 2001

Köp skog, tro på snus och spara lite pengar för att kunna gå in i Ericsson om några månader. Så löd några av slutsatserna som kunde dras när proffsen själva fick välja på Veckans Affärers Börsdag som hölls i Stockholm på måndagen.

Den övergripande frågan och tillika temat var ”Osäkerhet eller förnyat förtroende?” och att döma av den programpunkt som det största intresset riktades mot, där fyra välrenommerade aktieproffs fick ge sina bästa rekommendationer, vinner osäkerheten. Gemensamt för de placeringsstrategier som föreslogs var låg risk, ordentlig spridning i portföljen och lika ordentligt avstånd från de tillväxtaktier som varit på modet de senaste åren.

Peter Thelin på Brummer & Partners var den som tydligast varnade för högt värderade bolag. ”Börsen kommer alltid att premiera tillväxt, men som läget är nu är många av börsens allra högsta börsvärden har väldigt höga värderingar. Risken är väldigt stor att de inte klarar förväntningarna och då får vi en väldigt tråkig börs.”

Per Afrell, analytiker på UBS Warburg, påpekade att han frångick det egna företagets policy i när han gav uttryck för kraftig pessimism kring den närmaste tidens börsutveckling.

”I dagsläget finns det framförallt två faktorer som styr våra val. Det ena är IT-bubblan som sprack och den innehåller fortfarande fallhöjd varför man ska vara försiktig med bolag som inte redan har ett starkt fäste på marknaden. Den andra är att vi har överrumplats av en lågkonjunktur. Många aktörer på marknaden har en tidshorisont på sex månader där de kan överskåda utvecklingen, men sedan kan de inte se längre. När de inte längre vet vad de ska säga spår de en ljusning. Jag anser att det finns stor risk att tro att lågkonjunkturen är djupare än många tror och att den kommer att slå hårdare i resultat och vinster än många kan föreställa sig.”

Samtliga medverkande uppehöll sig runt Ericsson-aktien och utnämnde den till årets ”rysare”. Per Afrell konstaterade att ”faller den, faller den ordentligt”, Ekonomi24:s Sophie Nachemson-Ekwall sade sig kunna tänka sig att ”köpa senare under året men inte nu”. Peter Thelin räknade även han med att kunna köpa aktien billigare i sommar än under de närmaste månaderna men höjde ändå ett varningen finger för övertro på bolaget. ”Det finns ett svart-vitt läge i Ericsson, och jag kan säga att det svartare scenariot är inte kul. En gammal lärdom är att ett företag som börjat göra dåligt ifrån sig ofta har svårt att komma tillbaka.”

Proffsen rekommenderar: Peter Thelin, Brummer & Partners; -Köp Hennes & Mauritz. ”Har fått mycket stryk på börsen sista tiden men visade ett resultat förra veckan som var bra. Trots fallande konjunktur har de förutsättningar att växa snabbare än ekonomin i stort.” -Köp Swedish Match. ”De använder bade balansräningne klokt; till att köpa tillbaka aktier och på så sätt öka värdet för aktieägarna och har en god och synlig tillväxtpotential inom snuset.” -Köp AssiDomän. ”Finns viss konjunkturrisk men känns som en bra investering.” -Köp inte: ”aktier som haft en hög tillväxt men som nu går in i ett skede där den avtar och lönsamheten försämras. Där finns risk för stora kursfall. Det kan till exempel handla om några av våra teleoperatörer, däribland Telia, som har tunga investeringsperioder framför sig men där.”

Salomon Bekele, Veckans Affärer; -Köp Swedish Match. ”Känns visserligen som en lite defensiv placering men har stor tillväxtpotenial i snus-divisionen.” -Köp SCA. ”Skogsbolag som är mindre konjunkturkänsligt än andra” -Köp Skanska. ”Har en ganska stor exponering mot USA men bra orderingång. Har också en intressant exponering mot 3G-marknaden där det nu plöjs ner stora pengar och där de kan bli en vinnare.” -Köp inte; ”Många gör rätt i att hålla sig borta ett tag från teleoperatörerna tills man ser vilka som har riktigt tydliga affärsmodeller. Även bioteknik är riskfyllt och några av bolagen kan visa sig vara riktiga bubblor. Perbio Science kan vara en sådan.”

Sophie Nachemson-Ekwall, Ekonomi24; -Köp Ratos. ”Investmentbolag som många större förvaltare är ointresserade av. Men VD Arne Karlsson har ett bra rykte sedan Astratiden och mycket talar för att han kan göra om tricket igen.” – Köp SCA. ”De visar nu väldigt tydligt att de fullföljer sin strategi och är bra i en långsiktig, trygg portfölj. Är nu på plats i USA vilket kan bli spännande.” – Köp Mekonomen. ”Betydligt lägre värderat än H&M och Clas Ohlson som finns i samma sektor. Välskött bolag med hög omsättningshastighet som kan överraska positivt.” – Köp inte; ”Maxim. Det är ett typexempel på ett företag som stigit mycket trots dåliga besked, troligen på grund av att de kan ses som uppköpskandidater. Men jag har svårt att tänka mig vem som skulle vilja köpa ett bolag med så många stämningar på halsen.”

Per Afrell, UBS Warburg; Köp; ”Vi befinner oss i ett oerhört svårt läge eftersom vi är mitt i ett konjunkturskifte, varför jag skulle vilja rekommendera två portföljer. Just nu ska man ligga i trygga, långsiktiga bolag, t ex Skanska och Astra Zeneca. När man börjar skymta ett slut på lågkonjunkturen ska man snabbt in i tillväxtbolagen igen, och då rekommenderar jag gärna både Ericsson och Nokia.” – Köp inte; ”Tillväxtbolag som Hennes & Mauritz och Securitas känns svåra att räkna hem. H&M är dessutom högre värderat än GAP som är minst lika bra och det är inte riktigt motiverat. Det finns också ett antal medieföretag som kommer att drabbas av fgöretsående nedgång i annonskonjunkturen. TV4 är omotiverat högt värderat; de har kontinuerligt förlorat marknadsandelar men ligger på en alldeles för hög prisnivå.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.