Fabege
Storägarens VD om Fabege, Diös och Brinova: ”Inte rättvist värderade”
Han berättar även om:
✓ Norska storägaren i Fabege: "Spelar mindre roll"
✓ Miljardaffären i Göteborg: "Ringde P-G"
✓ Avyttringen: "Sa att receptet kom från utomjordingar"
✓ Ägarna: "Fått det med modersmjölken"

Paulssonsfärens maktbolag Backahill är storägare i fastighetsbolagen Fabege, Catena, Wihlborgs, Diös och Brinova.
Sedan 2022 är det Svante Paulsson och Sara Karlsson som vardera äger 50% av bolaget som deras far, Peab-medgrundaren Erik Paulsson, startade för att samla tillgångarna.
Deras innehav på Stockholmsbörsen värderas idag till över 14 mdr kr.

Fokus ligger på tre affärsområden: investeringar, samt fastighets- och destinationsutveckling med tyngdpunkt i Skåne.
Lennart Mauritzson har varit VD sedan 2020 och liknar innehaven i deras noterade portfölj vid hur man kan se på ett investmentbolag, och hur Erik Selin vill bygga Balder.
“Han beskriver Balder lite annorlunda än andra. Oftast har fastighetsbolag ett huvudsegment som tillgångsklass, men Selin ser på det mer som ett investmentbolag. Han har bostäder, industri-, kontor- och lagerfastigheter. Det ger en diversifiering och är ungefär så vi ser på våra innehav”, säger Lennart Mauritzson till Afv.
Backahills noterade innehav
Bolag | Andel av kapitalet | Värde (Mkr) |
Catena | 18,6% | 5 253 |
Fabege | 15,9% | 4 287 |
Wihlborgs Fastigheter | 11,0% | 3 342 |
Diös | 10,5% | 992 |
Brinova Fastigheter | 10,2% | 404 |
Camurus | 0,4% | 169 |
Implantica | 1,1% | 51 |
Källa:Holdings
Innehaven: “Inte rättvist värderade”
Backahills största noterade innehav är logistikfastighetsbolaget Catena som vuxit ordentligt de senaste åren och blivit en av de största spelarna i sin nisch.
Nästa år bedömer Afv att bolaget kommer vara 40% större sett till hyresintäkter. Varken i Catena eller Wihlborgs har Mauritzson något speciellt att kommentera kring värderingen.
“Men det är klart att jag tycker att de andra tre bolagen – Fabege, Diös och Brinova – som har rabatt jämfört med substansvärdet inte är rättvist värderade”, säger han.

Framför allt är det i Fabege som skon klämmer då bolaget handlas till stor rabatt mot substansvärdet.
“Tar du Fabeges fastighetsbestånd med 100 fastigheter och 78 miljarder i fastighetsvärde, så tycker jag att substansen borde försvaras. Marknaden tycker av någon anledning något annat”, säger Mauritzson.
Norges rikaste ökar i Fabege
Den stora rabatten har gjort att Norges rikaste, John Fredriksen, stadigt ökat sitt ägande i Fabege. Enligt analytiker kommer han förmodligen fortsätta att köpa så länge aktien handlas till rabatt.

Norrmannen äger nu över 20% av bolaget.
“Vi tycker det är väldigt positivt. Vi har fått ett bra samarbete i styrelsen med Bent Oustad som är VD för Norwegian Property och ansvarar för investeringen i Fabege för norrmännen”, säger Mauritzson och fortsätter:
“Sen om du är nummer ett, två eller tre på ägarlistan spelar mindre roll, så länge det är bra delägare. Vi kör även rekryteringsprocessen av ny VD tillsammans.”
Har ni några kandidater klara?
“Det kommer att komma en lösning och den kommer bli bra.”
Miljardsatsningen i Göteborg: “Ringde P-G”
De senaste åren har Backahill även sett till att den svenska familjen av fastighetsbolag fått två nytillskott. Senast genom starten av Safjället Fastigheter i Göteborg förra året.
En öppning kom när fastighetsveteranen P-G Persson klev av som VD för Platzer 2023.

“Då fick han ett samtal från oss. ‘Vad ska du göra nu, P-G?’, undrade vi. Han hade lite idéer, så vi sa: ‘Kom ner till Ängelholm, så diskuterar vi’. Då föddes idén om ett kommersiellt fastighetsbolag i Göteborg”, säger Mauritzson och fortsätter:
“Vi skissade fram en affärsplan och presenterade den för några kompisar. Nu är vi fem som gått in och investerat. Vi gjorde en större första affär än vi trodde och förvärvade fastigheter av Wallenstam för 1,2 miljarder. Tillträdet skedde i februari.”
Det verkar ha varit en svettig första tid för P-G Persson.
“Vi hade inga anställda först, så P-G fick sätta sig med alla förvaltare och arbetsuppgifter. Han sa det efteråt: ‘Jag vet inte om jag gjort detta om jag vetat allt i förväg’. Men nu har vi anställt lite personal, och så sköter vi ekonomin från Ängelholm.”
Ytterligare en bit norröver har Backahill varit med och grundat Sveahem med fokus på fastigheter i Norrland. Där är Backahill största ägare och bolaget har närmare 1 000 lägenheter i sitt norrländska bestånd.
Korsägandet i branschen: “Inte konstigt”
En av de större affärer som Paulssonsfären varit involverade i var när Brinova köpte ett bostadsbestånd av K-Fastigheter till ett värde av 10,8 mdr kr i december.
“Vi träffades och började diskutera affären i september. Jag minns att vi gjorde ett antal roadtrips och tittade på fastigheterna. Jag, Jacob [Karlsson, K-fast VD. reds anm], Sara och Svante var med för att se vad det faktiskt var vi skulle köpa. I december signerades affären och nu är Brinova ett börsbolag med ett fastighetsvärde på 20 miljarder.”

I samband med affären luftades kritik mot Erik Selins korsägande i Brinova och K-fastigheter. En fråga som återkommit vid fastighetsaffärer, senast när Stenhus köpte fastigheter av Bilia för 300 Mkr. Den gången fanns Mats Qviberg på både köp- och säljsidan genom sitt ägande.
“Jag tycker inte att det är så farligt som det utmålas i media. Fastighetsbranschen i Sverige är inte jättestor. Det är klart att vi som befinner oss i den har en uppfattning. Kanske ser det konstigt ut utifrån. Jag tycker det är rimligt att folk äger aktier i olika bolag”, säger Mauritzson.
Han menar att det viktigaste är att det hanteras snyggt, och att så sker genom att personer som är jäviga inte deltar i den typen av beslut.
Han är mer kritisk till hur delar av fastighetsbranschen finansierades under perioden med nollränta. Då bolag som SBB och miljardären Rutger Arnhult använde mycket skuld som hävstång för tillväxt.
Något som Mauritzson tidigare kallat “Kalle Anka-pengar”, och fortsatt står fast vid.
“Jag står för det. Med den finansieringsmodellen, och när yielderna gick åt ett håll, kunde man varje kvartal gå till banken och låna nya pengar – utan att egentligen ha gjort något. De blev fartblinda och belånade sig väldigt hårt. Jag tycker att det blev oansvarigt mot de operationella rörelsebolagen.”

Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT
Pollenkungen och utomjordningarna
Ett återkommande tema i Backahills rapporter har varit att koncernen ansetts för spretig och därför behövt renodlas. Med en del investeringar i bagaget som mest gjorts med hjärtat. Ett sådant exempel är naturläkemedelsbolaget Cernelles intåg bland innehaven 2005.
Cernelle grundades av Ängelholmsbon Gösta “Pollenkungen” Carlsson som var en, milt uttryckt, excentrisk profil i Skånes näringsliv. Han hävdade bland annat att han träffat utomjordningar i skogen utanför Ängelholm och reste senare ett betongmonument över händelsen.
“Vi är till och med kända i England för det här. Grundaren sa att han träffat utomjordningar i skogen på 40-talet och att han fick receptet till det naturläkemedlet av utomjordingarna”, säger Mauritzson muntert.
Oavsett varifrån receptet kom blev Carlsson förmögen på naturläkemedlet, som genom utvinning av pollen ansågs kunna användas mot prostatacancer.
Efter en radda problem med amerikanska ägare som inte var bekanta med grundarens bakgrund behövde Erik Paulsson kliva in och rädda situationen, berättar Mauritzson.
“Bolaget var på väg att gå under, så på typiskt Erik Paulsson-manér sa han: ‘Det här kan vi inte låta försvinna. Folk jobbar här, vi måste rädda arbetstillfällen’. Så vi köpte det, trots grundarens udda historik.”
Utan någon djupare kunskap om varken naturläkemedel eller prostatacancer låg bolaget kvar i Backahill fram till 2021 då det såldes till det tyska börsbolaget Dermapharm.
Arvtagarna och framtiden
Afv har tidigare skrivit om Sara Karlssons och Svante Paulssons beslut att inte vara en del av börsbolagens styrelserum. Men Mauritzson betonar att deras intresse för verksamheten och bygden är stort.
“De är väldigt aktiva, det här är ju deras liv och det märks. De har växt upp i en entreprenörsfamilj och har fått detta med modersmjölken”, säger han.
“De agerar primärt som ägare och del av styrelsen, och vi försöker hantera frågor där respektive beslut ska tas. Eftersom de är så närvarande går det snabbt när vi behöver ta beslut.”
De kommande åren tror Lennart Mauritzson att Backahill kommer starta ett antal nya projekt i Ängelholm och Båstad. Bland annat finns planer på ett nytt hotell på Norrviken. Kanske kommer Ängelholms campus för högre utbildning vara helt färdigt.
“Kommer de fem bolagen i vår noterade portfölj vara samma som idag? Kommer de se ut på exakt samma sätt? Nej, det kommer säkert att ha hänt saker, och det kommer nog bli en del strukturaffärer, på ett eller annat sätt”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.