Börsplus: Teckna Traton trots att vikande marknad hotar

En vikande lastbilsmarknad hotar i bakgrunden, men sammantaget har Traton hyfsade möjligheter att bli en bra notering. Det menar Svenska Dagbladets analystjänst Börsplus som rekommenderar teckna i den kommande noteringen av lastbilstillverkaren på Stockholmsbörsen.

Traton har ett mål att nå 9 procent i rörelsemarginal över en konjunkturcykel. För innevarande år ligger bolagets egen prognos på 6,5-7,5 procent på en omsättning som bara uppskattats till något högre än förra årets. Givet den starka starten på årets första kvartal menar Börsplus att den prognosen ser försiktig ut, och räknat på en teckningskurs på 30 euro i mitten av teckningskursintervallet, ger det ett p/e-tal på 10,5. I jämförelse handlas Volvo till p/e 11,1 beräknat på 2020 vinstestimat enligt SvD.

Samtidigt är lastbilsmarknaden mogen och cyklisk och det finns en riska att lastbilsvolymerna i Europa, där Traton har 56 procent av sin omsättning, viker neråt redan mot slutet av 2019 efter att ha varit stark en längre tid.

“Till skillnad mot Volvo finns inga anläggningsfordon och ingen USA-exponering”, konstaterar Börsplus men menar samtidigt att de aktiviteter bolaget planerat “verkar rimliga” och i huvudscenario räknar analystjänsten med att Traton trotts en svagare marknad lyckas nå de egna lönsamhetsmålen.

Tratons aktie börjar handlas den 28 juni.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här