Bostadsbyggandet faller mindre än väntat

Bostadsbyggandet väntas fortsätta att sjunka, både i år och nästa år, men nedgången blir mindre än tidigare väntat.

Det bedömer analysföretaget Prognoscentret i en ny prognos.

“Det som framförallt boostat byggandet under de senaste åren är låga kreditkostnader. De senaste prognoserna signalerar nu med tydlighet att räntorna inte kommer höjas under en överskådlig framtid vilket ger förutsättningar för högre fastighetspriser och en bromsad nedgång i byggandet på kort sikt”, säger Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret, i en kommentar.

Ett ökat byggande av hyresrätter dämpar nedgången, men klarar inte av att kompensera för en fortsatt nedgång i bostadsrättsbyggandet.

I år väntas det påbörjas 49.000 nya bostäder, ned från 53.000 i fjol. Detta väntas sedan sjunka ytterligare, till 44.000 bostäder under 2020. Det är starkare än i den senaste prognosen, från i mars, då Prognoscentret räknade med att bostadsbyggandet skulle minska till 44.000 i år och sedan till 39.500 under 2020.

Prognoscentret är ett analysföretag inriktat på bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här