Stjärnarkitekten om branschen: Mer ombyggnad och mindre nybyggnad

Gert Wingårdhs bolag har tagit stryk av lågkonjunkturen och han tror inte på någon uppgång i sektorn under de kommande åren. Istället kommer man att ta vara på det bestånd man redan har, spår han.
"Vi kommer nog inte att ha behovet av nybyggnad framåt som vi tidigare har haft", säger stjärnarkitekten till Afv.
Stjärnarkitekten om branschen: Mer ombyggnad och mindre nybyggnad - GERT WINGÅRDH
Arkitekten Gert Wingårdh, bland annat känd från SVT:s serie ”Husdrömmar”. Foto: Staffan Löwstedt SVD / TT

Sveriges mest framgångsrika arkitekt Gert Wingårdh har under många år satt svensk design på den globala scenen. Hans arkitektkontor har bland annat designat Emporia i Malmö, House of Sweden i Washington, Müritzeum i Tyskland och Victoria Tower i Kista.

Wingårdh är också en tv-kändis. Husdrömmar i SVT, där han hjälper svenskar bygga sina drömboenden, har miljonpublik.

Men inte ens stjärnarkitekter har kunnat undgå de senaste årens lågkonjunktur. År 2021 omsatte Wingårdhs arkitektkontor 195 Mkr med ett rörelseresultat på 9,4 Mkr. 2023 var omsättningen nere på 127 Mkr med ett negativt rörelseresultat på 16 Mkr.

Victoria Tower ritades av Gert Wingårdh och invigdes 2011. Det 120 meter höga huset har 33 våningar och innehåller bland annat ett hotell med 300 rum, 5 000 kvadratmeter kontor, en restaurang och en sky bar.
Foto: Johan Nilsson

Minskad personalstyrka

För tre år sedan hade Gert Wingårdh omkring 200 arkitekter anställda, nu är bara 120 kvar.

“Det är en ganska stor reduktion. Det är mindre att göra generellt i branschen”, säger Gert Wingårdh till Affärsvärlden när vi når honom på en sprakig lina från hans bil.

Bostadsbyggandet har rasat under de senaste åren och Wingårdh tror inte på någon uppgång i sektorn under de kommande åren.

“Jag tror inte att vi har sett någon annan slutsats. Vi måste få stabilitet och säkra kapital innan det blir bättre”, säger han.

Mer ombyggnad än nybyggnad

Framåt kommer demografiska faktorer att driva utvecklingen inom branschen.

“Sverige växer inte. Vi kommer nog inte att ha behovet av nybyggnad framåt som vi tidigare har haft. Vi kommer nog mer ägna oss åt ombyggnad och förvaltning”, säger Gert Wingårdh.

Han ser en tydlig hållbarhetstrend som gör att man framåt inte kommer att vara lika benägen att till exempel byta ut kylskåp och toaletter. Varsam renovering kallar han det för.

“Vi kommer få se en sund nykterhet i hur vi hanterar vårt befintliga bostadstillstånd. Jag tror att man redan nu är mer obenägen från kommuner och myndigheters håll att riva fastigheter. Istället tar man det man har och gör så gott man kan med det.”

Arkitekten Gert Wingårdh i sin studio i sitt hem som består av ett gammalt och ett nybyggt torp.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hipsters gillar återanvändning

Kommer det att påverka estetiken? 

“Det har det redan gjort. Det är definitivt ett mode att återanvända saker och ting. Vi tycker det är snyggt med återanvänt tegel eller en träbit. Det ligger ju i hipster-rörelsen också”, säger han och fortsätter:

“Tidigare letade man perfektion, det gör man inte längre. Jag tror inte att det kommer att ändras tillbaka.”

Läs mer:

När bostadsbristen blev ett bostadsöverskott

Fastighetsbolagen om nybyggnation: ”Svårt att få ihop byggkalkylerna”

Mäklarsamfundet: Dink-paren konkurrerar med barnfamiljerna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.