Bröder åtalas för grovt insiderbrott

Två bröder åtalas för grovt insiderbrott i samband med att Viking Supply Ships sålde flera fartyg till Kanada, rapporterar Sjöfartstidningen.

Enligt åtalet har männen tjänat omkring 800 000 kronor på aktiehandel i samband med affären i augusti 2018.

Den ene brodern köpte aktier för över 235 000 kronor dagen före försäljningen offentliggjordes. Affären presenterades sent på en fredag och måndagen efter steg aktien över 450 procent. Då sålde han sina aktier.

Nasdaq reagerade och larmade Finansinspektionen som i sin tur skickade ärendet vidare till Ekobrottsmyndigheten.

Enligt Viking Supply Ships var inte någon av de misstänkta anställd vid företaget i augusti 2018, men den ene av bröderna ska tidigare ha haft en position med god insyn. Han ska ha informerat sin bror om affären.

Dagens industri skriver att det finns bevis bland annat i form av sms mellan bröderna samt en överföring på 80 000 kronor märkt “båt”. Enligt sms:en skulle en “tipspeng” märkas just “båt”.

Båda männen, som satt häktade i tre veckor i våras, nekar till brott. Eftersom ingen av dem arbetade vid rederiet när aktieaffärerna genomfördes omfattade utredningen tidigare flera personer.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här