Börsens bartender
Bulletini

Bulletini
5 cl Brännvin Special
2,5 cl Michters 10 yo Bourbon
6 cl Lingondryck
2 cl Spriteriets Röda Vermouth
4 cl Carpano Botanic Bitter
4 dash Scrappys Grapefruit Bitter
4 dash Bitter Truth Choclate Bitters
Citronzest
Röres 10 varv med is
Toppas vid behov upp med Mutemans Tonic.
För att skapa denna cocktail är det viktigt att söka sig till rötterna. Vad står egentligen Bulletin för, sett ur en mixologisk synvinkel alltså?
Först och främst är den ett svenskt medieprojekt. Men dess grundare närde drömmar om att bli en slags New York Times – någonting äkta amerikanskt med världsrykte, således. Därmed är utgångspunkten given: vår Bulletini måste utgå från den hederligt landsortssvenska standarddrinken Vargtass, men med ambitioner att vara en Manhattan. Hur åstadkoms en dylik twist?
Vargtassen består av brännvin och lingondricka. Inga konstigheter: down the hatch, liksom. En Manhattan, däremot, görs på whiskey, söt vermouth och bitter. Sofistikierat är bara förnamnet. Därmed har vi etablerat en konfliktfylld basbemanning. Men för att bli en tributecocktail värd namnet behöver vi närmare spegla tidningens framfart och då drar vi ned på den söta vermouthen från vår Manhattan och ersätter en stor del med Carpanos Bitter. Och visst krävs någonting litet …brunt i blandningen? Jomenvisst – en chokladbitter ger den rätta touchen. För att spegla den syrlighet som mottog projektet, avrundar vi härligheten med en grapebitter och en citronzest.
Röres tio varv med is och serveras i ett svajigt Martiniglas. För den som önskar mer brus, tillsätts en skvätt Mute-man Tonic och sedan är det bara att njuta som en djäkla diktator.
Ty faktum kvarstår: trots dess märkliga tillkomst blir detta en oväntat läskande och god mix.
Hallå där
… Hans-Olov Öberg som från och med detta nummer skriver Börsens bartender.
Varifrån kommer den här idén?
”Egentligen är det ju inget konstigt alls. Man behöver bara hitta en Handelshögskoleutbildad finansanalytiker som har skrivit ett antal prisbelönta drinkböcker och är patologiskt intresserad av mixologi, så är man hemma. Jag råkar vara den som passar beskrivningen närmast, och här är vi nu.”
Vad kännetecknar en näringslivsdrink?
”Den måste ha ett grundläggande substansvärde, det vill säga vara läskande och god. Den behöver inte vara disruptiv, men ska i varje fall ha en unik usp, och den ska på ett mixologiskt rimligt vis knyta an till ett näringslivsfenomen. I nuvarande konjunkturläge krävs ganska alkoholstarka drinkar för att skölja ned värderingarna, därför ligger samtliga kreationer i den här serien högt i P/E-tal, det vill säga Promille per Enhet.”
Vad önskar du dig mest just nu?
”Att någon av drinkarna i serien blir en klassiker som uppskattas brett när barlivet öppnar igen, kanske? Och dessutom: läsarna är välkomna att skicka in förslag på fenomen, näringslivshöjdare eller bolagsbildningar som bör hyllas med en egen drink, hit me! ”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.