Bundesbank varnar för recession

Produktionen i den tyska ekonomin kommer att förbli matt under tredje kvartalet, och BNP kan "fortsätta att sjunka något". Det skriver tyska centralbanken Bundesbank (Buba) i sin månadsrapport på måndagen, enligt Bloomberg News.
Bundesbank-chefen Jens Weidmann.
Bundesbank-chefen Jens Weidmann.

Tysk BNP sjönk 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, och om BNP sjunker även under tredje kvartalet skulle det innebära att ekonomin är i teknisk recession enligt den typiska definitionen.

Buba hänvisar i rapporten till den ihållande svaga utvecklingen för den tyska industrin och noterar samtidigt att det är oklart om även den inhemska ekonomin kan skadas.

“Den framtida utvecklingen kommer att bero på hur länge den nuvarande dikotomin (uppdelningen) fortsätter, och på vad som händer när den löses upp”, skriver Buba i rapporten.

“Som läget är för närvarande är det oklart huruvida exporten och, i förlängningen, industrin kommer att återhämta sig innan den inhemska ekonomin drabbas mer allvarligt”, fortsätter centralbanken.

Buba noterar samtidigt att inbromsningen under det senaste året redan har gjort avtryck på arbetsmarknaden, där sysselsättningen ökat i en “signifikant långsammare” takt under andra kvartalet samtidigt som löneökningstakten var “noterbart lägre”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.