Cancerforskning på nåder av börsen

Immunterapi och andra landvinningar har revolutionerat cancerforskningen och på börsen finns nu ett 20-tal bolag som försöker kommersialisera de nya rönen. Men finanserna är ofta svaga och beroendet av en stark börs och nyemissioner har ökat.

Andra veckan i februari välkomnade Karolinskas skinande nya forskningskomplex Bioclinicum flera hundra av världens ledande cancerläkare. Att mötet, i regi av European Organization for Treatment of Cancer, ägde rum i Stockholm var ingen tillfällighet. Sverige har stolta traditioner inom cancerforskningen. Inom grundforskningen är Sverige i internationell toppklass, mätt som antal publicerade vetenskapliga artiklar i fackpublikationer, men har tappat en del mark och ligger nu på 14:e plats i världen.

– Tidigare var Sverige etta i världen per capita men nu ligger vi på tredje plats efter Danmark och Holland. Vi forskar inte mindre eller sämre i dag, men andra länder har ökat sina satsningar betydligt mer än vi, säger Klas Kärre, ordförande i Cancer­fondens forskningsnämnd.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets