Cannabis gör comeback

Marijuanarushen är tillbaka på börsen. Nu dras ett litet svenskt bolag med.

För ett och ett halvt år sedan började den – gräshajpen.

Företag som odlade och sålde olika former av cannabis började rusa på börsen. Aurora Cannabis, Canopy Growth och Tilray – alla såg de sina börsvärden mångdubblas. På lite drygt ett år hade ”gräsindexet” Canadian Cannabis Composite Index tredubblats i värde.

En planerad legalisering i Kanada, noteringar på USA-börserna och investeringar från stora, etablerade företag låg bakom intresset. Och svenska småsparare hängde på. Hos den svenska nätmäklaren Avanza blev företaget Aurora Cannabis den mest ägda utländska aktien. Det lilla danska företaget Stenocare genomförde en övertecknad nyintroduktion på Spotlight.

I mitten av oktober blev det tvärstopp. Aurora gick från en toppnotering på över 16 dollar per aktie till under 7 dollar. Canntrust föll från 12 dollar till 4,50. Och så vidare.

Paradoxalt nog sammanföll raset med att Kanada genomförde sin omtalade legalisering.

Folk verkade ha tröttnat.

Men branschen har gjort en ordentlig comeback under 2019. Vad uppgångarna beror på är inte helt lätt att reda ut, men några nya listningar på de större amerikanska börserna – som Village Farms uppgradering till Nasdaq – och tillkännagivanden av nya produktionsanläggningar är några faktorer som spelar in.

Det är dock inte mycket som krävs för att en cannabisaktie ska ta fart. Det lilla svenska företaget Klaria Pharma meddelade under torsdagen att man skickat in en patentansökan för en cannabinoidformulering – och aktien steg genast med 10 procent.

Klaria riktar in sig på behandlingar mot migrän, cancerrelaterad smärta och opioidöverdos. Affärsidén går ut på att använda beprövade substanser på företagets egen munfilm. Fördelen, enligt företaget, är att det går snabbare och är enklare att få ut substanserna i blodomloppet.

Ett företag som ännu inte dragits med i den nya uppgången är Stenocare. Sedan toppnoteringen på 27,50 danska kronor strax efter introduktionen har företaget fallit ner till lite mer än 15 kronor. Detta trots att cannabisutskrivningarna hittills överträffat danska myndigheters förväntningar.

Sedan januari 2018 får läkare i Danmark skriva ut cannabis till patienter med exempelvis multipel skleros, ryggmärgsskador eller kronisk smärta. Och trots att patientgrupper klagar på att läkarkåren inte omfamnat de nya möjligheterna har över 1200 patienter redan fått cannabis utskrivet – mot förväntade 500.

Läs mer om heta cannabisaktier här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här