Mer ras än rus för de nordiska cannabisaktierna

Trots att den största hajpen sedan länge blåst över återfinns det ett par cannabis-relaterade aktier i multimiljardklassen på andra sidan Atlanten. I Norden har de få som finns än så länge svårt att göra mycket väsen av sig.
Mer ras än rus för de nordiska cannabisaktierna - BN_CuraleafHarvest-8487_4133a65fc9
Plantage tillhörande Curaleaf, världen största börsnoterade cannabisbolag.

Affärsvärlden har granskat CS Medica som under andra halvan av augusti rusade rejält på Spotlight. Bland aktörerna runt bolaget finns en framträdande aktie-influencer och ett okänt kinesiskt företag som enligt CS Medica vill köpa in sig i det danska bolaget till en skyhög premie.

Den senaste veckan har aktien kommit ner en del igen.

Men CS Medica är knappast den enda cannabisaktien på de nordiska börserna. Så hur går det egentligen för de andra bolagen?

Dancann Pharma: Danskt. Utvecklar medicinska cannabisprodukter. Noterades i november 2020. Teckningskurs: 4,50 dkk. Tappade mer än halva sitt marknadsvärde den 31 aug efter besked om nyemission. Marknadsvärde 68 Mdkk. Marknadsplats: Spotlight.

Stenocare: Dansk importör och grossist av medicinska cannabisprodukter. Noterades i oktober 2018 på Spotlight. Teckningskurs: 8,80 dkk. Tog in cirka 45 Mdkk före kostnader i nyemission 2020. Kurs nu: nästan 10 dkk. Marknadsvärde: 122 Mdkk Marknadsplats: First North Köpenhamn, tidigare Spotlight.

Hemply Balance Holding: Säljer hampabaserade kostillskott och kosmetikprodukter. Noterades i maj 2021. Teckningskurs: 21,50 kr. Kurs nu: 4,70 kr, marknadsvärde:  14,4 Mkr. Marknadsplats: Nordic SME.

Nordamerikanska cannabisbolag

På andra sidan Atlanten finns en uppsjö av noterade cannabisbolag med börsvärden på åtskilliga miljarder svenska kronor och som säljer cannabisprodukter för medicinskt och rekreationellt bruk. Två av de största är Curaleaf, med ett börsvärde på över 4 miljarder dollar, och Green Thumb Industries, värt drygt 3 miljarder dollar. Båda är amerikanska och noterade i Kanada. Efter en tidigare cannabis-hajp har aktier i sektorn pressats hårt i den allmänna börsnedgången. Aktierna i Curaleaf och Green Thumb Industries har båda backat med omkring hälften de senaste 12 månaderna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco