Cementa på väg att få tillstånd för fortsatt kalkbrytning – men kan stoppas i domstolen

Regeringen ser ut att få igenom sitt lagförslag om att ge Cementa fortsatt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Detta efter att Moderaterna meddelat att de tänker rösta för lagförslaget, skriver TT.
Cementa Gotland
Cementas fabrik i Slite, Gotland. Foto: Joakim Kroger / Cementa/Handout / Cementa/Cementa
Men att det blir en fortsatt kalkbrytning är inte garanterat då miljöorganisationer och enskilda har rätt att överklaga.

”Någon kommer att begära överprövning i Högsta förvaltningsdomstolen av det beslutet. Då ska domstolen bedöma om det är förenligt med grundlagen”, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, till TT.

Det lär inte heller gå snabbt med ett besked från domstolen. Den kan potentiellt dröja flera månader. Det räcker inte för Cementa som har rätt att bedriva kalkbrytning till den 31 oktober.

Brytningen av kalk på Gotland är mycket viktig för svensk cementproduktion och branschbedömare menar att hundratusentals arbetstillfällen hänger samman med att produktionen får fortsätta.

Cementa ingår i tyska cementjätten Heidelberg Cement.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.