Centralbankerna shoppar guld igen

Centralbankerna verkar återigen handla in guld baserat på de ovanligt höga premierna för Bank of England-guldet.
Guld
Den brittiska centralbanken agerar som förvarare av ädelmetallen åt många andra central- och kommersiella banker. Därmed äger inte Bank of England själva guldet i fråga.

Oftast brukar handeln med denna guld ha en mindre premie på ett antal cent per uns jämfört med guldet som förvaras hos kommersiella banker. Men under den senaste veckan har premien skjutit i höjden och som mest uppgått till 50 cent. Det som drivit på uppgången är delvis köpen från BIS (Bank for International Settlements) som agerar som guldhandlare åt världens centralbanker. Det uppger guldtraders till Bloomberg News.

Sammantaget ska BIS ha köpt på sig en miljon uns av guld vilket indikerar att en eller flera centralbanker håller på att öka sina guldreserver, enligt traders.

Guld är en populär tillgång i orostider men också när inflationen skjuter upp. På senare tid har inflationen fått allt mer uppmärksamhet i spåren av de stora stimulanserna för att motverka covid-19-effekterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.