Cherrys vd om aktieköpen: “Bra tajming”

Fredagens omvända vinstvarning fick rejäl fart på Cherrys aktie. "Med tanke på dagens kursrusning är det bra tajming", kommenterar vd Anders Holmgren sina aktieköp i slutet av mars.

Efter Stockholmsbörsens stängning i fredags skickade spelbolaget Cherry ut en omvänd vinstvarning för det första kvartalet 2018. Den starka utvecklingen under årets första kvartal gav en rejäl skjuts till aktien som handlades upp 10 procent på måndagsmorgonen.

En av de lyckliga aktieägarna är Cherrys vd Anders Holmgren. Enligt ägartjänsten Holdings äger han nästan 2 miljoner aktier i bolaget, varav 200 000 köptes för närmare 12 miljoner kronor så sent som den 23 mars i år.

När Affärsvärlden ringer upp vill Cherry-vd:n inte kommentera siffrorna i detalj då bolaget är i en tyst period inför rapportsläppet 3 maj.

– Vi var ju tvungna att gå ut med det här pressmeddelandet då det dels avvek från våra egna siffror men också konsensus på marknaden, framförallt på ebitda, säger han.

Enligt pressmeddelandet ligger de preliminära ebitda-beräkningarna på 188 miljoner kronor, jämfört med 83 miljoner kronor motsvarande kvartal förra året. Ebitda-marginalen beräknas uppgå till 28 procent, nästan en fördubbling mot fjolårets 15 procent.

– Vi såg ju redan i q4 att det gick åt rätt håll men det gick fortare än vad vi hade förutspått. Som vd är det väldigt svårt att hitta tillfällen att köpa aktier, mellan loggböcker och tysta perioder, och förra perioden hann jag helt enkelt inte köpa, säger han.

Cherry-vd:n gör en tydlig distinktion mellan signalvärdena i insiderköp- respektive försäljningar. Han säger att aktieköpen grundas i en långsiktig tro på bolaget.

– Folk kan säkert tycka att ”åh det här var ju lägligt”, men det är ju inte som att jag säljer av i dag och går vidare. Det finns bara en anledning till varför man köper en aktie, men det kan finnas väldigt många anledningar till varför man säljer en aktie.

Han håller dock med om att köpen var vältajmade.

– Ja, med tanke på dagens kursrusning. Men jag är inte så brydd över hur aktien går de närmsta veckorna, det är inte därför jag köper.

Han tillägger att det inte bara är han utan också andra styrelseledamöter som har köpt i slutet av mars. Att det skulle röra sig om ett informationsövertag förnekar Cherry-vd:n bestämt, men han säger att det finns en viss ”magkänsla” i bolaget.

– Jobbar du med någonting så är du med i matchen. Sen gillar jag att äga i någonting jag jobbar med. Men det hade ju varit ännu bättre om jag köpte förra kvartalet, eller hur, säger han.

Anders Holmgren säger att man som vd får ta tillfällen i akt för att köpa aktier, och att man inte kan veta vad som händer senare.

– Jag kan inte säga mer om det, reglerna är otroligt tydliga med vad man måste rapportera, framförallt i och med att vi kommer från ett turn around-case som marknaden har många tankar kring.

Anders Holmgren tycker att bolaget har budgeterat ”ganska framåtlutat”.

– Sedan sköt vi över analytikernas ebitda-nivå ganska väsentligt. Då måste man gå ut med informationen, vilket vi gjorde så fort vi hade fått det säkerställt fredag kväll. Normalt sett hade man kanske väntat till måndag morgon innan öppning.

Cherrys aktie är upp 9,2 procent klockan 11.30 på måndagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här