Citigroup: Corbyn lika illa som hård brexit

Att välja Labourledaren Jeremy Corbyn till premiärminister i Storbritannien skulle ha lika stora negativa effekter som ett avtalslöst brittiskt EU-utträde, en så kallad hård brexit. Det anser Citigroup.

Citigroup har analyserat utsikterna för att ett extraval hålls i Storbritannien och att Labour då står som vinnare. Landets konservativa parti har redan börjat förbereda sig för ett eventuellt extraval, och i en opinionsmätning av Observer i april har de konservativa i dagsläget 29 procent mot Labours 36 procent.

En valseger för Labour anses kunna påverka de brittiska bankernas vinstnivåer lika mycket som en hård brexit.

“Påverkan på brittiska bankers vinst per aktie kan potentiellt bli jämlik i magnitud med en avtalslös brexit, främst på grund av fallande affärsinvesteringar, hyresreglering, mindre kostnadsflexibilitet och högre skatter”, skriver Citis analytiker.

Inhemska banker skulle enligt Citi initialt falla tillsammans med pundet om Labour tar makten, då den “affärsovänliga” politik som finns i partiets nuvarande program väntas leda till kapitalutflöden. Landets mer internationellt präglade banker väntas dock klara sig bättre, enligt analysen.

Beträffande Labours planer på att förstatliga och dela upp Royal Bank of Scotland skriver Citi att det återstår att se hur en sådan plan skulle finansieras.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.