Danske Bank: Detta förblir ett orosmoln i sommar

Coronaviruset fortsätter att spridas och förblir ett orosmoln att hålla koll på i sommar. Nya nedstängningar skulle vara negativt för tillväxt och börs, skriver Danske Banks Maria Landeborn.
Foto: Johan Nilsson / TT

I förra veckan fokuserade marknaden på en andra våg av smittspridning, och globala aktier stängde på minus, trots positiva siffror för exempelvis inköpschefsindex. Det skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Att fokus skiftar mot en andra smittovåg beror på att Tyskland, samt flera amerikanska delstater noterar ett ökat antal covid 19-fall.

Veckorna som kommer blir just smittspridning en av de viktigaste faktorerna att hålla koll på. Lyckas de länder som just nu ser störst spridning få kontroll över viruset, och vilka åtgärder krävs för att stoppa det? Nya nedstängningar skulle vara negativt för marknaden eftersom det riskerar att skada återhämtningen i ekonomin”, skriver Maria Landeborn.

Samtidigt pekar hon på den höga politiska risken i Europa just nu, där USA överväger att införa tullar värda 3,1 miljarder dollar på varor från Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien, samtidigt som klockan tickar för Brexit.

”Den höga politiska risken i Europa som riskera att hämma tillväxt och investeringar framöver är en anledning till att vi behåller en undervikt i regionen”, skriver hon.