Laddar

Credit Suisse: Sälj är köp på Kinabörserna

Indikatorer baserade på investerarnas riskaptit fungerar tvärtom i Kina jämfört med i övriga världen, enligt Credit Suisse.

Credit Suisse Global Risk Appetite Index, som mäter investerarnas riskaptit på global nivå, har tagits fram för att ge investerare signaler om när de ska investera i olika tillgångar. Det finns två huvudmått på indexet; eufori, när riskaptiten är hög, och panik, när riskaptiten är låg. 

Indexet, som inte inkluderar Kina, visar att det är bäst att köpa att aktier när riskaptiten är låg. Under panikstadiet är priserna låga, men då försäljningarna ofta är grundlösa så brukar priserna återhämta sig. Under euforistadiet, när nästan alla är optimister, är det istället läge att dra ner sin börsexponering.

Analytikern James Sweeney och hans team vid Credit Suisse har lagt märke till att indikatorn inte alls fungerar på den kinesiska aktiemarknaden. Det skriver Business Insider.

– I Kina har det istället varit en allmänt lyckad strategi att köpa när riskaptiten är hög och sälja när den är låg, skriver analytikerna.

Motsvarande riskaptitindex för Kina visar istället att de kinesiska marknaderna tenderar att gå långt över intervallen för eufori och panik innan de vänder tillbaka, vilket gör att det inte finns några tydliga köp- och säljsignaler.

Enligt Credit Suisse är priserna i Kina främst sammanlänkade med investerarpsykologin, vilket gör att den bästa strategin är att följa massan och göra som de gör.

Credit Suisse ser två anledningar till att marknaden i Kina beter sig så väsensskilt från andra marknader.

För det första är antalet aktier som faktiskt är listade och tillgängliga för handel mycket färre än på andra marknader. För det andra intervenerar den kinesiska staten otroligt mycket i marknaden.

-Resultatet av denna övning underströk det vi redan visste: den kinesiska aktiemarknaden beter sig märkligt, skriver James Sweeney och hans team.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.