Crunchfish nyemission: En flagga när nyckelpersoner avstår från att investera

Mjukvarubolaget Crunchfish tar in 85 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Afv publicerar nu en andra artikel om emissionen och väljer att hissa en flagga.
Crunchfish nyemission: En flagga när nyckelpersoner avstår från att investera - joachim-samuelsson-crunchfish-affarsvarlden-700_binary_6877747.png
Joachim Samuelsson, VD på Crunchfish.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Mjukvarubolaget Crunchfish har beslutat om en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 85 Mkr innan emissionskostnader.

Emissionsguiden har granskat villkoren och valt att hissa en flagga i företrädesemissionen.

Flagga: Nyckelpersoners investering

Den generella beskrivningen av denna flagga är:

”Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.”

I Crunchfish nyemission är det enbart en befintlig aktieägare som ställer upp som teckningsåtagare: den saudisk-etiopiske miljardären Mohammed Al-Amoudi, vars största tillgång i Sverige är drivmedelsbolaget Preem. Det är ett såklart positivt att han är med – dock är han ensam om det. Varken styrelsemedlemmar eller ledning deltar.

Crunchfish VD Joachim Samuelsson har valt att inte besvara flaggan.

Positiva signaler

Trots flaggan finns det flera positiva signaler i vågskålen. En kapitalstark ägare väljer att återinvestera, rabatten är varken för hög eller för låg och emissionskostnaderna framstår som överkomliga. Emissionsstrukturens rakhet gör det enkelt för investerare att bedöma risk och möjlighet med investeringen.

Bolagets finansiella rådgivare är Västra Hamnen Corporate Finance. Två av styrelseledamöterna i Västra Hamnen, däribland VD Oscar Ahlgren, sitter även i styrelsen för Corespring Invest.

De är alltså ledamöter i samma bolag som är storägare i Crunchfish och vars teckningsåtagande ska kvittas mot utestående lån. Vi väljer att nämna detta, men avstår från att hissa en flagga om tveksamma incitament kopplat till eventuella intressekonflikter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets