Cykeln som ska ersätta varubilen tar plats på 33-listan

Deras fyrhjuliga lastcykel ska ersätta varubilar i stan. Göteborgs-bolaget Velove Bikes är det tredje startupföretaget som kvalar in på årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista.

– Mitt intresse för miljöteknik kommer från att jag läste Ny Teknik som tonåring, min bror hade tidningen och jag läste med stort intresse om miljö- och fordonsteknik. Det är något som gör mig extra stolt över att vinna i dag, säger Veloves Bikes vd och medgrundare Johan Erlandsson.

Hans företag har utvecklat en ny lösning för last mile-delivery med hjälp av elcyklar. På bara några få år har de säkrat tunga kunder som DHL och DB Schenker och nu står de i startgroparna för att skala upp produktionen av sina cyklar.

– Det är jättekul att vi blir kopplade till innovation. Att man ser att vi inte bara är en cykel och en låda, utan en innovation inom last mile delivery och citylogistik som på ett betydande sätt kan bidra till att vi klarar tvågradersmålet och dessutom gör våra städer trivsammare med väl fungerande citylogistik, säger Johan Erlandsson.

Det här är elfte året i rad som tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden ger ut 33-listan som listar Sveriges hetaste unga teknikstartups. I år är det fem bolag som kvalificerar sig till listan på lika många turnéstopp runt om i landet.

På torsdagsmorgonen fick tre utvalda bolag pitcha sina idéer för en jury på 33-listans turnéstopp på Scandic Europa i Göteborg. De tre bolagen var:

Swedish Algae Factory som ska använda ämnen från kiselalger för att göra både solceller och hudvårdsprodukter bättre. De är precis på väg att färdigställa sin första testanläggning, och siktar redan på den första större odlingen. Den ska ligga ovanpå en fiskodling – och algerna jobbar extra med att rena vattnet och suga upp koldioxid ur luften.

Artificiell intelligens är ett måste för att styra sakerna internet, iot, och Varbergsbolaget Ekkono.ai har tagit fram en metod för att flytta ai-beräkningarna från molnet till nätverks utkanter – det som brukar kallas för edge computing. Deras teknik bygger på sju års forskning vid Borås Högskola.

Velove Bikes har tagit fram en lösning för last mile-delivery i stadsmiljö. Dels har de sin egendesignade elcykel, dels har de en containerlösning för stadslogistik som gör det möjligt att enkelt flytta lasten direkt från lastbil till cykel utan att paketera om godset.

De tre bolagen fick presentera sina idéer inför publiken i Göteborg och en jury bestående av entreprenören Deborah Lygonis som bland annat är vd för företaget Friendbase och affärsutvecklare på Innovatums rymdinkubator, Affärsvärldens reporter Johan Eklund samt Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

– Velove Bikes var så väldigt värdiga vinnare! Det var kul att höra dem pitcha, och man blir inspirerad när man ser duktiga bolag från så olika typ utav branscher, säger Swedish Algae Factorys vd Sofie Allert.

– Jag är lite cykelnörd själv och fascinerad av allt som går att trampa. Sedan älskar jag bolag som har bra lösningar på hållbarhetsproblem, så det är två väldigt relevanta bolag som gjorde jättebra pitchar, säger Jon Lindén som är vd för Ekkono.ai.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Läs mer om 33-listans bolag från Linköping och Malmö.

Text: Simon Campanello

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets