Affärsängeln Randy Williams varning

Sverigeaktuella affärsängeln, Randy Williams, om hur ungas startupvärderingar hamnat uppe i det blå.
Affärsängeln Randy Williams varning - randy-williams-700_binary_6839079.jpg

Entreprenörer i 18- till 25-årsåldern är ett allt viktigare segment för dagens startupinvesterare. Men de ungas värderingsanspråk har börjat tappa verklighetsförankringen.

Det säger Randy Williams, grundare och vd för det internationella affärsängelnätverket Keiretsu Forum, till Affärsvärlden.

– Många unga har helt enkelt inte gått igenom hela marknadscykler. Då kan de begära en värdering på säg 10 miljoner dollar, utan att ha en plan för att säkra intäkter på ens 24 månaders sikt. I det läget får du som entreprenör räkna med att vi, som mer vithåriga investerare, kommer vilja förhandla hårt. Tror du något annat är du helt enkelt pårökt, säger amerikanen.

Keiretsu bygger långsiktigt

Entreprenörer som förväntar sig gratispengar går alltså bort för Keiretsu. Williams investerarnätverk vill istället bygga långsiktiga och ömsesidigt gynnsamma relationer med de entreprenörer som är villiga att ta betydande personlig risk i tidigt skede. I idealfallet vill Williams se entreprenören stoppa in åtminstone halva sin nettoförmögenhet i det egna bolaget.

För Keiretsus del är de tilltagna startupvärderingarna världen över samtidigt inget oövervinnligt problem, förklarar han vidare. Bland annat jobbar nätverket mycket med konvertibelupplägg, där värderingsdiskussionen kan skjutas på framtiden.

Keiretsu Forum började som en enda Silicon Valley-baserad avledning för 18 år sedan. Enligt hemsidan har nätverket i dag vuxit till 50-talet avdelningar på tre kontinenter. Nu är Williams i Stockholm i samband med att Keiretsu firar ettårsjubileum i Norden.

– Vi har nu licensierat ut rättigheter till avdelningar runtom i hela världen. Det hela bygger på att nätverket skapar ett bra affärsflöde som dess investerarmedlemmar delar på, berättar Williams.

Hittills har Keiretsu Forum Nordics medlemmar hunnit investera i åtta olika bolag, bekräftar Eva Lunderquist som är medlemsansvarig och ena chefshalvan för Norden-avdelningen.

Framöver är målet att den första Norden-avdelningen i Stockholm ska kompletteras med ytterligare tre nordiska storstäder.

Randy Willams gästade gårdagskvällens finalomgång av Ny Tekniks och Affärsvärldens startuplista 33-listan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.