Dags gå in i Centraleuropa

Kombinationen hög tillväxt och låg risk är ofta en anomali. Men efter den senaste tidens börsnedgång finns chansen att köpa lågt värderade aktier i Polen och Ungern.

När man talar om tillväxtmarknader är det oftast Brasilien, Indien, Kina och Ryssland som hamnar i fokus. Men det finns flera länder som har hög BNP-tillväxt och gynnsamt investeringsklimat. Som dessutom får stora ekonomiska bidrag från EU och där risken att investera inte är större än på mer mogna marknader. Vi talar om Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.

Den makroekonomsiska risken är, med ett litet frågetecken för Ungern, betydligt lägre än på Balkan och i de forna Sovjetstaterna. Samtidigt är tillväxten nästan lika hög som i till exempel Ryssland. Det ger intressanta investeringsmöjligheter.

Alla fyra länderna är medlemmar i EU och så småningom är det dags att gå över till euro. För Slovakiens del blir det redan vid årsskiftet. Slovakien blir därmed andra landet från östra Europa som byter till euro. I fjol blev Slovenien den femtonde euronationen. Kapitalförvaltaren East Capital bedömer att det dröjer till efter år 2012 innan det blir aktuellt för de övriga tre länderna att byta valuta.

Slovakien är regionens tillväxtstjärna. Förra året ökade BNP med drygt 10 procent, i år tror IMF, Internationella valutafonden, att ekonomin växer med 6,6 procent medan prognosen för nästa år landar på 5,6 procent. Det är inte illa. Samtidigt väntas inflationen hålla sig runt 3 procent och underskottet i bytesbalansen i trakterna runt 5 procent de närmaste två åren.

Gynnsamma skatteförhållanden och låga löner ger draghjälp åt industrin. Inte undra på att många företag flyttar tillverkning till regionen. Utländska direktinvesteringar svarar för 9 procent av BNP i regionen. I Slovakien är den genomsnittliga timlönen motsvarande 38 kronor, i Polen en femtiolapp, i Tjeckien och Ungern 60 kronor. I Tyskland kostar samma arbetare 278 kronor. Det är inte så konstigt att Slovakien är det land i världen som tillverkar flest bilar i förhållande till sitt invånarantal.

Slovakien är också ett exempel på att konceptet med “flat tax”, det vill säga samma skattesats för privata inkomster, företag och moms. Det är 19 procent som gäller rakt av. Samma gäller för företag i Polen, medan motsvarande siffra för Ungern är 16 procent och för Tjeckien 24. I dessa tre länder är det inte lika roligt att ha ett vanligt lönejobb. Skatten är progressiv och i genomsnitt 32-40 procent.

De närmaste fem åren kommer regionen att få drygt 1 000 miljarder kronor i EU-bidrag till infrastrukturinvesteringar som vägar och miljöprojekt. Nästan halva summan går till Polen. Men faktum är att Centraleuropa fortfarande släpar efter vad gäller ekonomisk utveckling. BNP per invånare är mindre än en tredjedel av motsvarande siffra i Sverige. En jämförelse med genomsnittet av de 15 rikaste länderna i EU visar att det behövs en fortsatt god tillväxt för att komma i kapp. BNP per capita är 50-70 procent av EU genomsnittet. Tjeckien ligger närmast och Polen har längst väg att gå.

Medan analytiker världen över försöker enas om huvvida USA befinner sig i recession eller ej behöver investerarna i Centraleuropa inte bry sig. Exportandelen till USA är försumbara 3 procent och det är i stället övriga EU-länder som är viktigaste handelspartner.

Den makroekonomiska bilden har varit på plats i flera år, men samtidigt har aktier värderats i linje med svenska och tyska bolag. Nu har turbulensen på de globala aktiemarknaderna skickat ned värderingarna till attraktiva nivåer. Till exempel handlas index för de största bolagen i Polen och Ungern till tio gånger vinstprognosen för i år. Tjeckiska storbolag är mer i linje med de svenska och genomsnittet ligger på p/e 14, enligt East Capital. Slovakiens SAX-index består av fem bolag, där är det ingen mening att titta på något genomsnitt.

Den som vill placera i regionen kan välja en Östeuropafond. Men tänk på att de fonder som är viktade i linje med MSCI Emerging Europe har ungefär 70 procent av kapitalet placerat i Ryssland. Det är i och för sig inte fel. Däremot kanske det inte är vad man tänker sig som investerare. Tipset blir att leta efter aktivt förvaltade fonder med flexibla placeringsmandat.

Naturligtvis går det utmärkt att köpa enskilda aktier. När det gäller tillväxtmarknader är banker ofta ett bra val. De växer normalt i takt med BNP, i vissa fall ännu snabbare när invånarna får det bättre ekonomiskt, skaffar ett bankkonto och lånar till sin första bostad. Några exempel på banker som har stor exponering i regionen är österrikiska Erste Bank och Raiffeisen International och ungerska OTP Bank. På den fragmenterade polska bankmarknaden finns allt från före detta statliga bankjätten PKO till uppstickaren Bank Millennium.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.