Danske Bank: Bostadspriserna kommer falla fram till och med sommaren

Bostadspriserna kommer att falla 10 procentenheter till, enligt Danske Bank. Då kommer två års uppgångar på bostadsmarknaden att ha "utraderats", skriver banken i en uppdatering.
Danske Bank: Bostadspriserna kommer falla fram till och med sommaren - MÄKLARSKYLTAR
Räkna med att bostadspriserna faller fram till och med sommaren, skriver Danske Bank i en ny makrorapport.

I en makrorapport med det kanske inte så upphetsande namnet ”Skuldförvaltningsrapport” skriver Danske Bank på onsdagen att svensk ekonomi står inför två tuffa kvartal. Banken räknar med att konsumtionen kommer falla ”rätt kraftigt” under de kommande månaderna.

”BLIR INGEN BOSTADSKRASCH”

Även bostadsmarknaden är något som avhandlas i rapporten. Danske Bank skriver att bostadspriserna fallit med 6% i år. Men fallet kommer bli betydligt större än så – bland annat på grund av stigande räntor, höga elpriser och att inflationen gröper ur köpkraften, menar banken.

”Vi ser dock ingen bostadskrasch framför oss utan räknar med en nedgång på ytterligare 10 procentenheter härifrån (efter årets tapp på 6%, reds. anm) vilket skulle innebära att bostadspriserna då skulle ligga på en nivå som rådde sommaren 2020”, skriver Danske Bank.

Förändringar i amorteringskravet skulle lindra prisfallet, heter det i rapporten. Men i nuläget bedömer Danske att bostadspriserna faller till och med sommaren 2023 för att därefter stabiliseras.

TROR PÅ HÖJDA AVGIFTER

Förra veckan släppte Svensk Mäklarstatistik ny data över hur de svenska bostadspriserna utvecklades i september. Villapriserna backade med 2% och bostadsrätterna backade med 1%. ​

De siffrorna är bakåtblickande till skillnad från Danske Banks prognoser om bostadspriserna. Sektorkollegan Swedbank har också blickat framåt och räknar med att bostadsrättsföreningarna kommer behöva höja sina avgifter med 10% under nästa år och med ytterligare lika mycket under 2024. Det kan du läsa mer om i den här artikeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.