Danske Bank: Läge ta hem vinsten i europeiska aktier

Det kan vara läge att plocka hem vinster i europeiska aktier, skriver Danske Bank i ett veckobrev.
Danske Bank: Läge ta hem vinsten i europeiska aktier - MARIA LANDEBORN
Maria Landeborn, senior ekonom på Danske Bank. Foto: Lisa Arfwidson / SvD / TT

”Vår syn är att detta kan vara ett bra tillfälle att ta hem en del vinst i Europa och istället överväga att öka exponeringen mot tillväxtmarknadsaktier, som för närvarande får stöd av att Kina öppnar upp efter covid-19”, skriver bankens seniorstrateg Maria Landeborn i en kommentar.

Vad gäller centralbankernas kommande beslut tror Danske Bank att Federal Reserve höjer sin ränta med 25 punkter på onsdag. ECB väntas i sin tur höja sin med 50 punkter på torsdagen. Enligt Danske Bank kommer speciellt kommande räntebesked från ECB sätta press på Riksbanken.

”Den stora frågan för tillfället är hur länge centralbankerna kommer att låta räntorna ligga stilla när de är klara med höjningarna i vår. Prissättningen på räntemarknaden indikerar att räntorna kommer att sänkas redan innan årsskiftet i både Europa och USA, men budskapet från både Lagarde och Powell är ett helt annat”, skriver Landeborn.

”Vi tror att det är för optimistiskt att vänta sig räntesänkningar så pass snart, om inte tillväxtutsikterna försämras väsentligt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG