Danske Bank säljer estnisk låneverksamhet till LHV Pank

Danske Bank slängdes i vintras ut ur Estland av landets finansinspektion efter inblandning i omfattande penningtvätt. Nu säljs den estniska låneverksamheten mot privatpersoner, en verksamhet med 470 miljoner euro i balanserna.
Danske Bank säljer estnisk låneverksamhet till LHV Pank - danske-bank_binary_6939567.jpg

Estniska LHV Pank köper Danske Banks estniska låneportfölj, varav cirka 97 procent utgörs av bolån, skriver LHV i ett pressmeddelande.

Avtal om förvärvet är avsett att tecknas den 5 juni, alltså på onsdagen. LHV Pank kommer ta in nytt kapital inför förvärvet, bland annat via obligationer och aktieförsäljningar.

Strax efter att estniska FI offentliggjorde att Danske Bank inte längre är välkomna att bedriva verksamhet i Estland meddelade Danske beslutet att lämna hela Baltikum liksom Ryssland. Beslutet beskrevs vara ”strategiskt” och avskilt från den penningtvättsskandal banken komprometterats i, vars kärna utgjorts av verksamheten i bankens Estlandsfilialen. Över motsvarande 2.000 miljarder kronor misstänks ha tvättats åt höga ryska potentater och tjänstemän i en härva som också kommit att drabba Swedbank. Utredningar pågår i flera länder.

”På senare år har vi vidtagit strategin att fokusera på våra nordiska kärnmarknader och därför minskat vår aktivitet i Baltikum. Beslutet att stänga i Baltikum är helt i linje med denna strategi”, skrev banken den 19 februari.

Danske Banks har det senaste året tappat halva börsvärdet i spåren av skandalen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.