Danske: Stödet för börsen inte lika starkt som tidigare

Aktier är mer attraktiva än obligationer på kort sikt, men stödet för börsen är inte lika starkt som tidigare, skriver Danske Banks Maria Landeborn.
Danske Banks Maria Landeborn.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Att förra veckans Fed-protokoll visade att ett par av ledamöterna anser att att det snart kan vara dags att planera för hur stödköpen ska trappas ned kan innebära att ett viktigt stöd för börsen blir svagare, skriver Maria Landeborn i sitt veckobrev.

”Så länge frågan hänger i luften och marknaden väntar på besked, så kommer det kunna orsaka oro och volatilitet på marknaden. Stark makrodata och ökade förväntningar om en åtstramning innebär också att räntorna kan stiga, vilket är detsamma som att priset på obligationer sjunker. Vår bedömning är därför fortsatt att aktier är mer attraktiva än obligationer på kort sikt, även om kursrörelserna kan förbli större”, skriver hon.

Samtidigt visar de preliminära inköpschefsindexen i USA och Europa i maj att industrin håller tempot uppe medan tjänstesektorn ser en mer kraftfull återhämtning än väntat. Aktiemarknaden gynnas av detta starka momentum i ekonomin, varvid argumenten för att äga aktier för närvarande är intakta, skriver Maria Landeborn.

”Samtidigt är det viktigt att ha i bakhuvudet att aktiemarknaden är framåtblickande och att när väl PMI har toppat, så brukar det innebära att förutsättningarna för aktier blir mindre goda”, skriver hon, men påminner också om att det inte innebär att vi står inför en recession eller ett börsras, utan bara att återhämtningen saktar ner och att den förväntade avkastningen på aktier på 6-12 månaders sikt är förhållandevis låg.