Danske: Vi kan stå inför en period med stora svängningar på börsen

Den nya virusvarianten har skrämt upp börserna. Samtidigt som situationen till viss del liknar börsreaktionen när deltavarienten upptäcktes, så är läget i grund och botten ett annat. Det skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn.
Danske Banks Maria Landeborn., aktiemarknaden
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Marknaderna har reagerat starkt på den nya virusmutationen omikron. Börserna rasade i fredags och oljepriset sjönk med 10% samtidigt som räntekurvan blev flackare. Danske Banks strateg Maria Landeborn skriver i sitt veckobrev att marknadsreaktionen liknar den som uppstod när deltavarianten fick fäste i somras, men då fortsatte börsen uppåt efter den initiala reaktionen.

Det är dock mycket som är osäkert kring omikron. Det är ännu inte fastställt hur smittsamt viruset är, hur allvarliga symptomen är och hur effektiva vaccinerna är.

Strateg efter rejäla fallet: ”Jag är skeptisk till börsen”

”Risken finns givetvis att det dröjer innan vi vet mer, och i värsta fall ger viruset lika allvarliga symptom som tidigare varianter samtidigt som vaccinskyddet visar sig svagare. Då kan vi stå inför en period med stora svängningar på börsen. Nyhetsflödet kring detta lär bli viktigt för börsutvecklingen de närmaste dagarna, eller möjligen veckorna”, skriver Maria Landeborn.

Svårare avvägning för centralbankerna

Hon menar att situationen ser mycket annorlunda ut nu än när deltavarianten bredde ut sig. Inflationen är högre och mer långvarig än väntat och flaskhalsarna har bestått. Återhämtningen har dessutom tappat momentum sedan i somras, vilket ger mindre stöd åt börsen.

”Det gör att centralbankerna har en svårare avvägning att göra den här gången mellan att stötta ekonomin och marknaderna om det behövs, och samtidigt säkerställa att den höga inflationen inte blir ännu mer långvarig”, skriver Maria Landeborn.

Max Matthiessen: Säljsignalen som marknaderna väntat på

Hon menar vidare att den kraftiga marknadsreaktionen måste ses i ljuset av att börsen har gått urstarkt, trots ökad smittspridning och förväntan om minskade stimulanser.

”Några dåliga nyheter var inte inprisade, och därför blir kursreaktionen kraftigare när det väl händer något oväntat. Vi har den senaste tiden argumenterat för att balans i portföljen är en bättre strategi än hög risk just nu mot bakgrund av avtagande tillväxt, minskade stimulanser och risken för att pandemin får negativa konsekvenser under vintern. Vi väntar oss inte några branta börsras, men vi har också svårt att se några riktigt starka drivkrafter för fortsatta börslyft när vi går in i 2022”, skriver hon.