Därför kan börsen falla

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på tisdagen efter svag utveckling i Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,8 procent lägre, CAC 40 Index var 0,8 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,5 procent.

Börserna i New York stängde kring oförändrat på måndagen i avsaknad av statistik och bolagsrapporter samtidigt som räntemarkanden höll stängt för firande av Columbus Day. Dow Jones slutade 0,04 procent upp, vilket var i linje med vid europeisk stängning. S&P 500 och Nasdaq Composite var också de nära oförändrade vid stängning.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre på tisdagen. Den starka yenen pressade japanska exportbolag och flera råvarurelaterade aktier sjönk tillbaka efter den senaste tidens uppgångar. Nikkei 225 slutade 2,1 procent ned efter att ha varit helgstängd på måndagen.

På måndagen rapporterade Reuters med hänvisning till fyra källor att Kina tillfälligt har höjt reservkraven för de sex största bankerna med 50 punkter och under tisdagsmorgonen var även Bloomberg News ute med en liknande nyhet. De kinesiska börserna steg dock efter uppgångar bland energi- och råvaruproducenter.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,5-0,6 procent i eftermiddag.

För svensk del har Credit Suisse höjt rekommendationen för Electrolux till outperform från tidigare neutral och dragit upp riktkursen till 210 kronor från 192 kronor. Samtidigt har JP Morgan sänkt riktkursen för Electrolux till 183 kronor från tidigare 195 kronor och upprepat rekommendation neutral.

Deutsche Bank har höjt riktkurserna något förSandvik,Atlas Copco,SKFochTrelleborg.

Swedish Matchkan påverkas av att regeringen i höstbudgeten föreslagit höjningar av tobaksskatterna. Bland annat föreslås en höjning av punktskatten på cigaretter med cirka 8 procent och snus med cirka 11 procent.

Assa Abloy har lagt ett bud på Actividentity, ett amerikanskt bolag inom intelligent identifiering som är noterat på Nasdaq, på 162 miljoner dollar.

På tisdagens agenda finns svensk september-KPI klockan 9.30. Enligt SME Direkts enkät väntas KPI ha stigit 0,8 procent mellan augusti och september, och stigit 1,3 procent jämfört med september 2009. Inflationstakten skulle i så fall vara något högre än de 1,2 procent som Riksbankens prognosbana från september pekade mot.

Från Storbritannien kommer KPI klockan 10.30 som väntas vara oförändrat på månaden men analytikerna räknar med en uppgång om 3,1 procent jämfört med september förra året.

Under morgonen visade definitiv tysk statistik att konsumentpriserna sjönk 0,1 procent i september, jämfört med månaden före. Inflationstakten uppmättes till 1,3 procent. Det var i linje med de preliminära siffrorna och konsensus.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.