Därför kan börsen falla

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på tisdagen.

USA-börserna försvagades något efter europastängningen på måndagen och under natten har det varit nya börsfall i Kina.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,8 procent lägre, CAC 40 Index var 0,9 procent ned och DAX-terminen hade minskat 0,4 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på måndagen sedan bättre detaljhandelsstatistik och bolagsaffärer vägt mot ett oväntat svagt Empire State Manufacturing Index. Dow Jones slutade 0,1 procent upp, en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 tappade 0,1 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under tisdagens handelssession efter förnyad oro för åtstramningar i regionen. Nikkei 225 tappade 0,3 procent.

Shanghai Composite Index och Shenzhen Composite Index föll 4,0 respektive 3,5 procent. Enligt China Securities Journal kan Kina komma att införa prisbegränsningar på livsmedel och införa hårdare straff mot fonder som spekulerar i jordbruksråvaror, som majs och bomull, för att bekämpa stigande inflation.

Utöver det sade handelsministeriet i ett uttalande att det kommer arbeta tillsammans med regeringen för att stävja inflationen.

Indikationer från Irlands premiärminister, Brian Cowen, om att han kan vara på väg att vika sig för trycket om att acceptera EU-stöd, har bidragit till att euron återhämtat sig från låga nivåer i Asienhandeln.

För svensk del harNiberedovisat ett resultat före skatt om 234 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var 12 procent bättre än väntade 209 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Även omsättningen var över konsensus. Bolagets affärsområden fortsätter att stärka sina marknadspositioner.

Astrazenceakan komma att säljaAstra Techför 2 miljarder dollar. Det skriver Bloomberg News med hänvisning till tre källor.

Electroluxkan påverkas av att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika,AHAM 6, steg med 2,6 procent i oktober, jämfört med samma månad 2009.

På tisdagens agenda riktas intresset kanske främst mot det tyska ZEW-indexet för november, klockan 11.00. Indexet som mäter sentimentet bland finansmarknadsproffs väntas ha stigit till -5,5 i november från -7,2 i oktober.

Klockan 11.00 publicerar också eurostat definitiv HIKP-inflation för oktober, som väntas bekräfta den preliminära rapporten om att inflationstakten steg till 1,9 procent i oktober från 1,8 procent i september. Kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på 1,0 procent i oktober.

Från USA väntas PPI samt industriproduktionsdata för oktober, klockan 14.30 respektive 15.15. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas PPI ha stigit 0,8 procent jämfört med i september medan industriproduktionen väntas ha ökat 0,3 procent.

Dessutom kommer statistik över investeringsflöden, Tics-data, för september, klockan 15.00, samt NAHB:s husmarknadsindex för november, klockan 16.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.