Därför kan börsen stiga idag

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar svagt ned inför att handeln i Europa ska inledas på fredagen, som för svensk del endast är en halvdag. De svenska indexen kommer dessutom att hållas nere av att H&M, SHB och SKF handlas utan rätt till utdelning.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,3 procent ned och DAX-terminen var oförändrad.

Börserna i New York steg under torsdagens handel drivet av starka bolagsrapporter. Dow Jones slutade 1,1 procent högre, vilket var i linje med vid europeisk stängning. Indexet har därmed stigit under 14 av de senaste 16 handelssessionerna. S&P 500 ökade 1,3 procent och Nasdaq Composite klättrade 1,6 procent.

I Asien utvecklades aktiemarknaderna överlag positivt på fredagen med undantag från i Kina, där börsfallen fortsätter på oro för regeringens åtgärder mot fastighetsspekulation. Samtidigt förekommer vissa spekulationer om att Kinas centralbank kan välja att utnyttja långhelgen i samband med 1 maj till att annonsera nya åtstramningar. Nikkei 225 steg 1,2 procent medan Kinas Shanghai Composite Index tappade 1,0 procent.

För svensk del handlas indextungaH&Mexklusive rätt till utdelningen om 16 kronor per aktie. ÄvenSHBochSKFhandlas exklusive utdelningen om 8 respektive 3 kronor per aktie.

UBS har höjt rekommendationen förScaniatill köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 160 kronor från tidigare 105 kronor.

SEB Enskildahar höjt sin rekommendation för Loomis efter bolagets rapport på torsdagseftermiddagen till köp från tidigare behåll. Riktkursen om 98 kronor upprepas.

Det råder fortsatt fokus på Grekland och i första hand mot förhandlingarna om EU/IMF:s stödprogram. Mediauppgifter gör gällande att den grekiska regeringen har accepterat en sparplan på 24 miljarder euro som ska sänka budgetunderskottet med 10-11 procent de kommande tre åren.

Moody”s meddelade på torsdagskvällen att det håller fast vid sitt kreditbetyg, A3, i avvaktan på att översynen av landet ska avslutas efter att detaljerna i euroområdets och IMF:s stödprogram är klara.

Samtidigt har oron flyttats mot andra länder med svaga finanser och bland annat skriver Wall Street Journal att investerare köpte credit default swaps för att skydda sig mot en brittisk betalningsinställelse för 443 miljoner dollar förra veckan.

På fredagens agenda står Eurostats snabbindex över HIKP-inflationen i april samt arbetslöshetsstatistik för mars klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas inflationstakten ha stigit till 1,5 procent i april från 1,4 procent i mars, men data från Tyskland tidigare i veckan kan tala för att det finns nedåtrisker mot den prognosen. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 10,0 procent i mars jämfört med i februari.

Efter svensk stängning, klockan 14.30, kommer den första beräkningen av USA:s BNP för det första kvartalet. Enligt Bloomberg News enkät väntas BNP ha ökat 3,3 procent uppräknat i årstakt under det fjärde kvartalet.

Klockan 14.30 kommer också statistik över arbetskostnadsindex under första kvartalet, som väntas ha stigit 0,5 procent. Klockan 15.45 publiceras inköpschefsindex för Chicagoregionen, som väntas ha stigit till 60,0 i april från 58,8 i mars. Michiganindex, klockan 15.55, väntas ha stigit till 71,0 i slutet av april från 69,5 i början av månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder