Därför lämnade Claes Dahlbäck Sverige

Investors förre VD Claes Dahlbäck vill inte tala om Investor och makten i portföljbolagen när han träffar Ekonomi24 i London för den första intervjun sedan han lämnade VD-stolen på Investor för ett år sedan. Ska det talas makt så är det i de bolag där han är ordförande själv – det vill säga Gambro, Investors riskkapitalbolag EQT, Stora Enso och statliga Vin&Sprit.

Någon utvandrad Londonsvensk är han knappast, Claes Dahlbäck. Åtminstone om en sådan mest ägnar sig åt polo och herrluncher. Förvisso ligger Investors Londonkontor i den fashionabla statsdelen Mayfair, mittemellen Green Park och Astrazenecas huvudkontor ett stenkast längre bort, men Claes Dahlbäck är inte där speciellt mycket. Istället spenderar han hälften av tiden i Stockholm, 10 procent i resten av Europa vilket betyder Finland och Danmark där han är ordförande för EQT:s fonder. I London är han bara två dagar i veckan. Dessutom har han varit några vändor i Hong Kong där han arbetar med Asienprojekten inom mobilt internet tillsammans med Ericsson och Hong Kong baserade Hutschinton Whapoa.

”Jag förblir fast förankrad i Sverige. Jag och Merike flyttar snart till vår gård Räfsnäs, även om jag vill ha en fot kvar i London. Att vara i London just nu är jättekul. London har på kort tid förvandlats till Europas verkliga huvudstad. Det är hit alla flyttar, och då menar jag amerikanare, holländare och tyskar vid sidan av svenskar. Det känns som att bo i Europas New York”.

Fast arbetsmässigt var flytten till London egentligen onödig? ”Absolut inte. Det var viktigt att jag lämnade Investor för att ge Marcus Wallenberg fritt spelutrymme som VD. Det har han också fått. Och han har gjort ett jättebra jobb. Både investerare och media börjar förstå vad han håller på att göra med alla nya investeringar och att aktiviteten skruvats upp ordentligt. Att rabatten i Investor-aktien är höga 35 procent beror på annat. Det fanns perioder då rabatten var lika hög när jag var VD. Om något gör det Investor-aktien till en attraktiv placering just nu”.

Claes Dahlbäck spenderar själv allt mer tid med nya investeringar och nystartade projekt. Som en av direktörerna i EQT:s nyförvärv Findus var han med och köpte norska Frionor häromveckan.

”Det är så otroligt kul att vara med och bygga upp något från grunden. Det känns som när Olof Stenhammar och jag skissade på OM för tjugo år sedan. År tre räknade vi med att OM skulle tjäna 12 miljoner kronor. Det blev 120 miljoner kronor istället”.

Bredden i nytänkandet hos Investor illustreras inte minst av att Investor tillsammans med Hong Kong-baserade Hutchinton Whapoa gett sig in i skönhetstävlingen om en av de fyra svenska 3G-licenserna. Med tanke på utvecklingen inom mobiltelefoni borde förstås Investor varit med och satsat på GSM-nätet redan från början, tillägger Claes Dahlbäck självkritiskt. Men på den tiden var Investor fortfarande för upptaget av alla strukturaffärer inom sfärens olika bolag.

”Fokus mot svenska entreprenörer och att starta eget har gått så himla snabbt. När jag gick ut Handelshögskolan handlade allt bara om vilket storföretag som skulle få äran att anställa mig. Men eftersom jag inte kunde bestämma mig för vilket började jag handla med aktier på Öhman istället. Sedan tyckte jag att det var så kul att jag blev kvar i branschen. Men att starta eget diskuterades aldrig”

Ordförandeskapet i EQT är det uppdrag som tar mest tid för Claes Dahlbäck. EQT är precis på väg att avsluta finansieringsrundan för bolagets tredje och hittills största fond som främst vänder sig till den nordiska marknaden. Målsättningen att få in 1,5 miljarder euro har uppfyllts med råge, och det trots att konkurrenten på den nordiska marknaden, Industrikapital, samtidigt dragit in ett lika högt belopp till sin fond. Investor står själv för en tredjedel av kapitalet.

Är vi inte på väg att se en överetablering av riskkapitalfonder där för mycket kapital jagar för få investeringar? ”Inte inom området mogna företag. Många av affärerna tar vi initiativ till själva, som Findus där vi övertalade Nestlé att sälja. Det finns en uppsjö av små och medelstora företag som skulle må bra av att omstruktureras och expandera. Problemet har snarare varit att de ratas på börsen och har fått svårt med att skaffa riskkapital den vägen. Det gör dem attraktiva för oss.” Om inte aktiemarknaden värderar dessa bolag fullt ut, hur ska ni då kunna avyttra bolagen vid ett senare tillfälle?

”Det är ett jätteproblem som ser ut att förvärras hela tiden. Jag tycker att de stora placerarnas fokus på stora likvida aktier har gått för långt. Det vore bättre för alla om även förvaltarna satte av en del kapital för mindre bolag. Kapitalmarknaden mår alltid bra av mångfald.”

I våras kraschade internetaktierna på världens börser. Vågar du tro på en bra börshöst? ”Jag är optimist. De senaste signalerna från den amerikanska centralbanken tyder på att inflationen förblir under kontroll och det är vad som behövs för att det amerikanska sparkapitalet ska fortsätta att flöda till börserna. europeerna följer samma placeringsmönster där framförallt tyskarna nu äntligen börjat spara i aktier”. ”Korrigeringen som vi såg i vintras följde ett historiskt mönster om bubbelekonomi och kedjebrev. Jämfört med fastighetsboomen under 1980-talet gick det bara lite snabbare den här gången. Det sunda är att investerarna nyktrat till och börjat värdera företagen utifrån förväntat kassaflöde igen”.

Fakta

Född: 1947 Bakgrund: Handelshögskolan i Stockholm, på Investor sedan 1973 varav som VD mellan 1978 och 1999. Nuvarande styrelseuppdrag: ordförande i Gambro, Stora Enso, EQT och Vin& Sprit, vice ordförande i Investor och SEB, ledamot i Findus. Nyligen blev han ordförande i Hong Kong baserade imGo. Han är även ordförande i Investor Capital Partners Asia. Tidigare styrelseuppdrag: Astra, ABB, Electrolux, Ericsson, Saab-Scania, SKF, OM Stockholmsbörsen, Swedish Match. Andra uppdrag: skattmästare på Handelshögskolan. Familj: gift med Merike och tre vuxna barn Bor: Förutom i London även på Räfsnäs Kungsgård, åtta mil utanför Stockholm

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB