Därför sålde Daniel Ek Spotify-aktier

Vd Daniel Ek tänker använda pengarna han fick när han sålde Spotify-aktier till att skaffa sig nya Spotify-aktier.

– Det jag vill använda medlen till är ett antal warranter jag sitter på, säger streamingbolaget Spotifys vd, grundare och storägare Daniel Ek under en medieträff på huvudkontoret i centrala Stockholm i dag.

En warrant är ett en form av aktiederivat som ger innehavaren rätten att – i det här fallet – köpa till ett bestämt pris vid en viss tidpunkt. Genom att lösa in warranter han äger i Spotify räknar Daniel Ek med att hans aktiepost i Spotify inte minskar.

– Jag hoppas inte det i alla fall. Man får göra matematiken på vad jag säljer och köper.

Den 25 juli rapporterade DI Digital att Daniel Ek för första gången hade sålt aktier i Spotify. Enligt uppgifter till DI handlade det om en försäljning av drygt 54 000 aktier värda omkring 85 miljoner kronor, enligt dokument som lämnats in till USA:s finanstillsynsmyndighet SEC, där Ek också meddelade att han avsåg sälja ytterligare 422 000 aktier.

– Det är väldigt okontroversiellt egentligen. Jag har filat en 10b5-1-plan, vilket är SEC-språk för en långsiktig plan. Det är för att jag inte vill att det ska bli någon som helst diskussion om att jag sitter på insiderinformation, säger Daniel Ek.

Spotify listades på New York-börsen i april i år.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.