De är rikast i USA

Microsoftgrundaren Bill Gates intar åter förstaplatsen på Forbes lista över USA:s rikaste personer.

USA:s rika blir allt rikare. Förmögenhetsgränsen för att kvala in på Forbes 400-lista låg detta år på 1,55 miljarder dollar, att jämföra med förra årets gräns på 1,3 miljarder dollar.

Det är den högsta nivån sedan Forbes började med listan 1982 och innebär att 113 amerikanska miljardärer inte lyckades kvala in i år, skriver Forbes.

Tillsammans har de 400 miljardärerna på listan en förmögenhet på 2 290 miljarder dollar. Det är ungefär lika mycket som Brasiliens BNP. Den genomsnittliga förmögenheten ligger på 5,7 miljarder dollar, vilket är den högsta siffran någonsin och 700 miljoner dollar mer än i fjol.

Det finns 27 nykomlingar på listan, bland annat Elizabeth Holmes, den yngsta kvinnan på listan och grundare av bioteknikbolaget Theranos.

För tjugoförsta året i rad toppar Microsoftgrundaren Bill Gates listan, med en förmögenhet på 81 miljarder dollar. Tvåa på listan kommer investeraren Warren Buffett, med en förmögenhet på 67 miljarder dollar.

Larry Ellison, som just tillkännagivit att han lämnar vd-posten på Oracle, kniper tredjeplatsen, med en förmögenhet på 50 miljarder dollar.

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg är den som sett sin förmögenhet öka mest. Hans förmögenhet har ökat från 15 till 34 miljarder dollar under ett år.

Gopro-grundaren Nick Woodman är dock den på listan som sett den procentuellt sett största ökningen av sin förmögenhet. Han såg sin förmögenhet öka med 200 procent till 3,9 miljarder dollar.

USA:s 20 rikaste:

Namn, förmögenhet, källa till förmögenheten.

1. Bill Gates, 81 miljarder dollar, Microsoft

2. Warren Buffett, 67 miljarder dollar, Berkshire Hathaway

3. Larry Ellison, 50 miljarder dollar, Oracle

4. Charles Koch, 42 miljarder dollar, flera olika källor

4. David Koch, 42 miljarder dollar, flera olika källor

6. Christy Walton, 38 miljarder dollar, Wal-Mart

7. Jim Walton, 36 miljarder dollar, Wal-Mart

8. Michael Bloomberg, 35 miljarder dollar, Bloomberg LP

9. Alice Walton, 34,9 miljarder dollar, Wal-Mart

10. S. Robson Walton, 34,8 miljarder dollar, Wal-Mart

11. Mark Zuckerberg, 34 miljarder dollar, Facebook

12. Sheldon Adelson, 32 miljarder dollar, kasinon

13. Larry Page, 31,5 miljarder dollar, Google

14. Sergey Brin, 31 miljarder dollar, Google

15. Jeff Bezos, 30,5 miljarder dollar, Amazon.com

16. Carl Icahn, 26 miljarder dollar, investeringar

17. George Soros, 24 miljarder dollar, hedgefonder

18. Steve Ballmer, 22,5 miljarder dollar, Microsoft

19. Forrest Mars, Jr, 22 miljarder dollar, godis

19. Jacqueline Mars, 22 miljarder dollar, godis

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.