De är rikast i världen

Forbes har åter sammanställt sin lista över världens rikaste personer. Coronapandemin påverkar dock även världens miljardärer och såväl förmögenheterna som antalet miljardärer har krympt.

Årets lista över världens rikaste personer färgas givetvis av den pågående coronapandemin. I sin inledning till listan skriver Forbes också att det den 18 mars, när listan färdigställdes, fanns 2 095 dollarmiljardärer i världen, vilket är 58 färre än ett år tidigare och 226 färre än 12 dagar tidigare. Av miljardärerna på listan är 51 procent också fattigare än de var ett år tidigare och världens miljardärer har nu en samlad förmögenhet på 8 000 miljarder, 700 miljarder mindre än 2019.

För tredje året i rad toppar Amazon-grundaren Jeff Bezos listan över världens rikaste personer, med en förmögenhet på 113 miljarder dollar. Detta trots att han förra året genomgick en skilsmässa, där 36 miljarder tillföll ex-frun MacKenzie Bezos. Jeff Bezos e-handelsjätte Amazon har också haft fullt upp i coronakrisen och håller på att anställa 100 000 personer på del- eller heltid för att möta efterfrågan på onlinehandel.

Tvåa på listan är Microsofts-grundaren Bill Gates, med en förmögenhet på 98 miljarder dollar och på plats tre kommer LVMH:s vd Bernard Arnault, som med sina 76 miljarder för första gången knuffar ut investerargurun Warren Buffett från platsen.

Walmart-arvtagerskan Alice Walton är den rikaste kvinnan på listan, och kommer in på plats nio med sina 54,4 miljarder.

USA fortsätter vara det land som har flest miljardärer, med 614 stycken, följt av Kina (inklusive Hongkong och Macao) med 456.

Den första svensken på listan är Stefan Persson, med en förmögenhet på 13,5 miljarder dollar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.