Delägaren om börsbolagets rysskoppling: ”Dålig affär att sälja aktien”

Affärsvärlden har avslöjat att First North-bolaget Kopy Goldfields majoritetsägare har kopplingar till den EU-sanktionerade ryssen Musa Bazhaev. Bolagets tredje största ägare är företaget bakom bilverkstadskedjan Autoexperten. "Det är en dålig affär att sälja aktien nu", säger ägaren Håkan Knutsson, som inte planerar att avyttra innehavet.
Delägaren om börsbolagets rysskoppling: ”Dålig affär att sälja aktien” - Musa-autoexperten
Foto: Pressbilder

Sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari förra året stramade EU åt sanktionerna mot ryska medborgare. Under tisdagen kunde Affärsvärlden avslöja att sonen till den ryske affärsmannen Musa Bazhaev, som finns med på EU:s sanktionslista, är ägare i det cypriotiska holdingbolag som äger drygt 65% av Kopy Goldfields. Generellt omfattas även närstående av samma sanktioner.

Kopy Goldfields är noterat på First North. Tredje största ägare är KGK Holdings, som äger bilverkstadskedjan Autoexperten. När Affärsvärlden når KGK Holdings ägare Håkan Knutsson hänvisar han först alla frågor till Kopy Goldfields.

“Det är en gammal investering som vi gjorde för runt tio år sedan. Vi äger en procent. De är börsnoterade och vi har haft den här aktien väldigt länge. Det finns ingen anledning att sälja den”, säger Håkan Knutssonvars bolag äger 1,6% av aktierna i Kopy Goldfields. Under april förra året, alltså en månad efter krigsutbrottet, utökade KGK Holdings sitt ägande i bolaget med 39% då 4,1 miljoner aktier köptes, enligt Holdings.

“Jag kan ju inte förhindra dem att driva sin verksamhet om jag säljer eller behåller aktien. Och det är en dålig affär att sälja aktien nu”, fortsätter han.

Musa Bazhaev

Musa Bazhaev är en av Rysslands 200 rikaste. Han är ordförande för JSC Alliance Group, som har de största ryska företrädarna för gas- och oljeindustrin som sina kunder. Tidigare har han varit ordförande i Russian Platinum, vilket har identifierats som ett av Rysslands ledande gruvbolag som utgör en betydande inkomstkälla för Ryska federationens regering.

Musa Bazjajev har dessutom samröre med sanktionerade utvecklingsinstitutionen Vnesjekonombank, som är avgörande för finansieringen av Rysslands försvarssektor. 

Källa: EU:s sanktionslista. Musa Bazhaev finns på plats 917.

Har ni vetat om att majoritetsägaren har nära band till en EU-sanktionerad ryss?

“Ingen aning. Jag vet inte.”

Kommer ni ha kvar ägandet?

“Finns väl ingen anledning att göra sig av med den. När jag fick höra det här ringde jag upp en styrelsemedlem i Kopy Goldfields och de säger att de inte är på sanktionslistan.”

Du tror fortfarande på bolaget?

“Absolut. Sen att det ligger i Ryssland… de säljer sitt guld på inhemska marknaden har jag förstått. Där finns en tillräckligt stor marknad för guld på den inhemska marknaden”, säger Håkan Knutsson.

Affärsvärlden söker Nasdaqs VD Fredrik Ekström för en kommentar.

Tio största ägare i Kopy Goldfields Värde (Mkr)* Andel
HC Alliance Mining Group Ltd 265,5 65,0%
Lexor Group S.A 72,3 17,7%
KGK Holding AB (moderbolag till Autoexperten) 6,7 1,6%
Tord Cederlund 6,2 1,5%
Avanza Pension 3,8 0,9%
Eric Forss 1,9 0,5%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,7 0,2%
Tim Karlsson 0,7 0,2%
Mik Sørensen 0,7 0,2%
Kjell Carlsson 0,6 0,1%

*Aktien har tappat 60% av sitt värde senaste tre åren. 99% sedan noteringen 2010.
Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.