Rysk storägare lägger lågt bud på Kopy Goldfields – svenska sparare i ovisshet

De ryska huvudägarna vill köpa ut svensknoterade gruvbolaget Kopy Goldfields. Budet är 12,5% lägre än vad kursen var då flera storbanker stoppade handeln. Tusentals svenska sparare är nu ovetande om de faktiskt kan sälja sina aktier. "I dagsläget har vi ingen lösning", uppger Sofia Svävar, presstalesperson på Avanza, för Afv.
Rysk storägare lägger lågt bud på Kopy Goldfields – svenska sparare i ovisshet - kopygoldfields
En av Kopy Goldfields gruvor i regionen Chakassien i Ryssland. Foto: Kopy Goldfields

Nu vill de ryska huvudägarna HC Alliance Mining Group Ltd och Magomed Bazhaev lösa in 156 miljoner Kopy Goldfields-aktier och därmed avnotera bolaget från First North.

Kruxet med inlösenförfarande är att tusentals svenska sparare inte kan sälja sina aktier på grund av de sanktionsregler som flera nordiska banker följer. Sanktionsreglerna innebär att handeln helt är stoppad hos bankerna.

De ryska storägarnas bud ligger på 0,35 kr per aktie. Innan storbankerna stoppade handeln låg aktiekursen runt 0,4 kr per aktie. I januari 2022, kort innan den ryska invasionen av Ukraina, stod aktiekursen i 1,7 kr per aktie.

DETTA HAR HÄNT

Förra våren kunde Affärsvärlden avslöja att Kopy Goldfields storägare hade kopplingar till en sanktionslistad ryssMusa Bazhaev är en av de ryska affärsmän som sattes upp på EU:s sanktionslista efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Där finns han fortfarande kvar.

Anledningen till Musa Bazhaev kom med på sanktionslistan är att han äger och driver verksamhet i en sektor som förser regimen med substantiella intäkter, i det här fallet olika råvarubolag.

Hans son, Timur Bazhaev, är registrerad som ägare till holdingbolaget HC Alliance Mining Group Ltd. HC Alliance Mining Group Ltd är Kopy Goldfields störste ägare med 65% av rösterna och kapitalet.

När Afv skrev om Kopy Goldfields kopplingar till Musa Bazhaev framgick det också att bolaget kategoriskt vägrade benämna det ryska anfallskriget mot Ukraina för krig. Bolaget har alltjämt i all officiell kommunikation talat om den “rådande geopolitiska situationen”.

First North-noterade Kopy Goldfield är en avknoppning från Auriant Mining, som gjordes 2008.

Bara blockat köp

Att handeln stoppats av bankerna är något som Affärsvärlden rapporterat om tidigare. Däremot har bankerna olika besked på hur aktieägarna ska kunna hantera sina innehav.

“I dagsläget har vi ingen lösning, men utvärderar förutsättningarna löpande och gör vad vi kan för att hjälpa våra kunder”, skriver Avanzas presstalesperson Sofia Svävar i ett mejl till Affärsvärlden.

Hos Avanza finns över 2300 av Kopy Goldfields aktieägare.

Nordnets presschef Johan Tidestad skriver i ett mejl att de runt 600 Kopy-ägarna hos dem kan sälja.

“Att sälja sina aktier i Kopy Goldfield går fortsatt bra. Vi har endast blockerat aktien för köptransaktioner”, skriver han i ett mejl.

Johan Tidestad konstaterar att den information som Kopy Goldfields hittills gett visar att det inte verkar röra sig om ett standardförfarande.

“Bland annat så kommer inte Euroclear att medverka i processen, vilket annars är brukligt. Vi kommer naturligtvis göra allt vi kan för att våra kunder ska kunna delta, det vill säga byta sina aktier i Kopy Goldfiled mot pengar, men vi får återkomma med den exakta processen. Man kan också tänka sig att vi tar upp frågan med Svensk Värdepappersmarknad i syfte att hitta en gemensam modell för hur branschen ska lösa detta på enklaste sätt för spararna”, skriver Johan Tidestad.

Stoppat all handel

För Swedbanks del är det ett totalstopp som gäller.

“Ingen ny information har inkommit för att förändra tidigare bedömning som gjordes när aktien handelstoppades. Baserat på detta kan Swedbank i dagsläget inte erbjuda inlösen av aktien”, skriver Swedbanks presstjänst i ett mejl till Afv och fortsätter:

“Swedbank har våra kunders bästa i intresse och utvärderar löpande den information som vi har tillgänglig, men i dagsläget kan inte inlösen av aktien erbjudas.”

Nordea vill inte svara på Affärsvärldens frågor om vad som händer för aktieägarna utan lämnar bara följande kommentar:

Nordea följer alltid gällande sanktioner och har inget övrigt att tillägga.”

Läs mer:

Bankerna splittrade kring gruvbolagen: ”Nasdaq har inte vidtagit åtgärder”

Nasdaq går emot Avanza och Nordnet – tillåter handel i gruvbolagen

Avanza och Nordnet stoppar handeln i svenska gruvbolagen

Stena-sålda fartyg används för att frakta rysk olja

Ryska lagen försvårar exit: ”Först i kön står Ukraina”

Gazprombank köper IKEA-gruppens ryska shoppingcenter

Svenskt börsbolag vägrar kalla kriget i Ukraina för krig

Delägaren om börsbolagets rysskoppling: ”Dålig affär att sälja aktien”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF